Otkriven još jedan soj korone u Velikoj Britaniji

Najraniji slučajevi su otkriveni u decembru, a pojavili su se u Velikoj Britaniji i Nigeriji.

206

Stručnjaci su saopštili da je u Velikoj Britaniji otkriven još jedan soj korona virusa sa potencijalno zabrinjavajućim setom mutacija, piše Gardijan.


Istraživači sa Univerziteta u Edinburgu naveli su u izveštaju da je ta varijanta, poznata kao B1525, otkrivena sekvenciranjem genoma u 10 zemalja, uključujući Dansku, SAD i Australiju, a da su do sada u Velikoj Britaniji pronađena 32 slučaja.

Najraniji slučajevi su otkriveni u decembru, a pojavili su se u Velikoj Britaniji i Nigeriji.

Stručnjaci kažu da ta varijanta ima sličnosti sa Kentovom varijantom, B117 i da sadrži mutacije koje su zabrinule istraživače, uključujući i mutaciju E484K proteina šiljka, koji se nalazi na spoljnoj strani virusa i ima veliku ulogu da pomogne virusu da uđe u ćelije.

Dr Sajmon Klark, vanredni profesor ćelijske mikrobiologije na Univerzitetu u Redingu, izjavio je da je, iako nije jasno kakav uticaj mogu imati mnoge mutacije na sposobnost korona virusa da izazove infekciju ili težu sliku bolesti, prisustvo mutacije E484K u južnoafričkoj varijanti pokazalo da daje stepen otpornosti virusu na pojedine vakcine.

Klark kaže da se još ne zna koliko će se proširiti nova varijanta korona virusa, ali da se, ako ona počne da se širi, može pretpostaviti da će imunitet dobijen od bilo koje vakcine ili prethodne infekcije biti slabiji.

Pogledaj: Popović: Prva faza u proizvodnji ruske vakcine za tri meseca

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here