Počela sednica Kriznog štaba, razmatraju se nove mere

1180

Korona virus ne prestaje da hara Srbijom, i zbog toga Krizni štab je najavio nove mere kako bi se cirkulacija virusa smanjila.


Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona počela je u osam časova.

Prema onome što navode epidemiolozi, očekuje se da u centru pažnje budu mere koje bi se odnosile na predstojeće praznike i očekivani dolazak naših građana u zemlju.

Jedna od mera koja se trenutno razmatra u cilju suzbijanja virusa Kovid-19 je uvođenje obaveznog PCR testa za one koji dolaze u Srbiju uoči predstojećih praznika, a nastavljamo svakodnevno da odmeravamo mere i šta je još potrebno učiniti da bi se situacija držala pod kontrolom, rekla je u četvrtak i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Premijerka je rekla da se nastavlja rad na prevenciji eventualnih katastrofalnih scenarija, kako se ne bi zatvarala privreda, ili da dođe do što manjeg zatvaranja.

 

Kako kažu iz medicinskog dela Kriznog štaba, svakodnevno se raspravlja o novim merama, a neke od njih su napisali i poslali na razmatranje.

Među tim predlozima je uvođenje PCR testiranja pri ulasku u našu zemlju, ali i potencijalni karantin i izolacija.

Stručnjaci upozoravaju i da bi dolazak velikog broja građana u Srbiju koji bi ovde mogli da se razbole predstavljao dodatni pritisak na naš zdravstveni sistem.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je juče da je nerealno očekivati da će koronavirus nestati do Nove godine i da je zato nerealno planirati doček.

„Ljudi žele da ovoga svega nema i to razumem, ali ga ima i nije realno da će nestati do Nove godine i nije realno planirati doček i očekivati da bude bez mera. Mere će najverovatnije postojati, da li će biti iste ili čak rigoroznije, videćemo sutra“, rekao je tada Predrag Kon.

Doktor Kon je prethodno za portal „MONDO“ istakao da ne treba očekivati da se ukinu mere koje su sada na snazi, kao i da nije samo do njega da li će biti moguće uvođenje policijskog časa.

„Moraju postojati neka ograničenja kako ne bi došlo do katastrofe nakon praznika. Da li će to biti zabrana okupljanja ili ograničen rad objekata, to tek treba da se razmotri. Svakako da praznici jesu rizičan period i da nešto treba preduzeti“, rekao je on i dodao:

„Da bi se uveo policijski čas, mora prvo da bude proglašeno vanredno stanje. Sve drugo je protivustavno. Ja jesam za stroge mere, ali ne pitam se samo ja, odluka koju zajednički donese Krizni štab će biti presudna“.


Pogledaj: Ponovo raste broj novoobolelih u Bačkoj Palanci

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here