Počela vakcinacija trećom dozom i u opštini Bačka Palanka

Kome se preporučuje treća doza?

985

BAČKA PALANKA: Kako saznajemo od epidemiološkinje u DZ „Dr Mladen Stojanović“ dr Mirjane Valan, epidemiološka situacija u opštini Bačka Palanka ima tendenciju pogoršanja s obzirom da se u avgustu registruje povećanje broja obolelih, trenutno dnevno od pet do šest osoba.


Tokom juna ukupno je registrovano 15, u julu 35, a do danas u avgustu 90 obolelih. Tokom ove godine registrovano je ukupno 2650 obolelih od covid 19 infekcije.

Vakcinacija se sprovodi u ambulanti „Stari grad“ u Bačkoj Palanci, samo radnim danima pre podne, a četvrtkom posle podne. Trenutno su dostupne kineska Synopharm i Pfizer vakcina, navodi se u saopštenju.

Dnevno se vakciniše (i revakciniše) oko pedeset naših sugrađana. Do sada ukupno vakcinisano 16.760 osoba, a drugu dozu dobilo 16.310 osoba.

Od danas 17.08. počinje vakcinacija trećom, dopunskom dozom, kod osoba, kod kojih je od vakcinacije drugom dozom, prošlo 180 dana tj. šest meseci.

Epidemiološkinja dr Mirjana Valan napominje da zainteresovani mogu da biraju koju vakcinu će da prime, jer je, po mišljenju imunologa, bezbedno da prime dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani kad prođe šest meseci od druge doze.

Izbor vakcine građani saopštavaju lekaru tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu.

Pozivanje građana će se obaviti SMS i imejl porukama. Dopunska, treća doza se, pre
svega, preporučuje:

– osobama starijim od 70 godina,
-osobama starijim od 60 godina koji stalno borave u domovima za stara lica i drugim
ustanovama socijalne zaštite,
-osobama sa narušenim imunitetom,
-zaposlenim u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite
-putnicima u međunarodnom saobraćaju, koji često putuju u inostranstvo.

Nezavisno od ovih grupa, svako može primiti treću dozu ukoliko želi, po isteku 6 meseci od druge doze, nakon dobijenog poziva od eUprave.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

„Pravo je vreme da se svi zainteresovani vakcinišu, te pozivamo građane da se vakcinišu dok ima vakcina i nisu gužve na punktu. Svakako je potrebno da se i dalje pridržavate svih propisanih mera prevencije, pre svega redovna toaleta ruku, nošenje maski u zatvorenom prostoru gde boravi više ljudi, izbegavanje velikih skupova u zatvorenom prostoru“, kaže dr Valan.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here