Pogoršava se epidemiološka situacija u Bačkoj Palanci

1466
Foto: BAP VESTI

BAČKA PALANKA: Vakcinu protiv korona virusa u opštini Bačka Palanka do sada je primilo 3500 osoba, njih 2160 primilo je i drugu dozu vakcine, podaci su Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“.


„Epidemiološka situacija u opštini se pogoršava, broj pregleda u covid ambulanti je i preko 130, a pozitivnih Bačkopalančana od 15 do 28 dnevno. Imunizacija nije nikada 100% efikasna, a za stvaranje zaštitnog nivoa antitela potrebno je i više nedelja posle druge doze“, kaže za RTV dr Mirjana Valan, epidemiološkinja.

„Osobe starije životne dobi, koje boluju i od drugih bolesti, naročito onih koje utiču na imunitet, neće imati visok nivo antitela. I kod svih ostalih vakcina je poznato da 2-5 odsto osoba posle vakcinacije, neće stvoriti antitela. Kod takvih osoba se očekuje da vakcina utiče na smanjnje smrtnosti i ublažavanje kliničke slike“, dodaje dr Valan.

Dinamika vakcinacije i vrsta vakcine ne zavisi od Doma zdravlja u Bačkoj Palanci, jer se spiskovi za imunizaciju dobijaju od eUprave, zato se apeluje na zainteresovane građane da se putem eUprave prijavljuju za vakcinaciju.


Pogledaj: Kon: Vanredno stanje nema alternativu, inače ćemo pući

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here