„Pogrešno bi bilo da sada zatvaramo škole“

618
Фото: Pixabay

U osnovnim školama u Beogradu na današnji dan koronavirus potvrđen je kod 32 učenika i 14 zaposlenih.


Ministar prosvete Branko Ružić kaže da će se na Kriznom štabu razgovarati o eventualnom produžetku jesenjeg raspusta za osnovce.

Naveo je da će se na Kriznom štabu razmatrati da li bi takva eventualna odluka pomogla u sprečavanju širenja koronavirusa.

Jesenji raspust je predviđen od srede, 11. novembra do nedelje, 15. novembra.

Premijerka Ana Brnabić kaže da su trenutno škole najbezbednija mesta i da se ne planira njihovo zatvaranje.

Ona je rekla novinarima, u OŠ „Kneginja Milica“, gde je prisustvovala doniranju pametne klupe, da bi u ovom trenutku bila najveća greška prekidati rad škola i preći na onlajn nastavu jer, kako navodi, u tim obrazovnim ustanovama postoje najkontrolisaniji uslovi.

Kon: Ne smemo dozvoliti

Navela je da u slučaju ako je neko od učenika pozitivan na koronavirus postoje mere za konkretno odeljenje, smenu i školu.

Kaže da će se truditi da se takva situacija zadrži najduže moguće jer nema mnogo smisla sada zatvarati školu, pošto bi to bila pogrešna odluka.

Napomenula je i da je sve spremno za potpuni prelazak na onlajn nastavu u slučaju potrebe i dodala da se ta nastava neprekinuto odvija još od septembra.

„Mi smo jedina zemlja u Evropi u kojoj učenici u prethodnoj školskoj godini nisu propustili nijedna dan škole, jer kada su one bile zatvorene ranije odmah se prešlo na onlajn nastavu. Sada smo još spremniji za to, ali za sada nema potrebe pošto bi potpuni prelazak na onlajn nastavu bila pogrešna odluka.“

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Brnabićeva je poručila da deca mogu da nam posluže za primer, jer poštuju preventivne mere i opominju starije da to isto čine.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je broj zaraženih u školama u oktobru iznosio 0,024 odsto u odnosu na apsolutne cifre.

Poručio je da je obrazovni sistem pokazao visok stepen odgovornosti i najveću otpornost.

On je naveo da nema potrebe da se u ovom trenutku razmišlja o alternativnim načinima nastave, da je sve spremno za njenu primenu, ali da očekuje da za tim neće biti potrebe.

Ne nameravamo da dalje pooštravamo mere, kaže premijerka Ana Brnabić i navodi da će se izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti uvesti mandatne kazne za nepoštovanje preventnih mera i biti poboljšana inspekcijska kontrola.

Odgovarajući na pitanja novinara o epidemiloškoj situaciji, ona je rekla da je ona sve kompleksnija i da se to moglo očekivati, s obzirom na to da se povećava broj zaraženih korona virusom u celom svetu.

Navela je da je izvesno da ćemo danas imati više od 2.000 novozaraženih, od čega, dodaje, u Beogradu više od 1.000.

Upozorila je da bez poštovanja mera ne možemo da držimo situaciju pod kontrolom i navela da ne možemo da imamo toliko inspektora koji bi kontrolisali svako njihovo kršenje.

Zato je, ističe, važna disciplina svih u poštovanju mera i empatija prema onima koji su već oboleli i od kovida i od drugih bolesti.

„Bolnicu po bolnicu ponovo prevodimo u kovid sistem. Nema smisla pooštrovati mere u trenutku kada ih se svi ne pridržavaju. Moramo da balansiramo ekonomiju i epidemilošku situaciju“, rekla je Brnabić novinarima ispred OŠ „Kneginja Milica“ gde je prisustvovala doniranju pametne klupe.

Ekonomija, kaže, služi da finansira zdravstvo, dodatne testove i opremu, a biće povećane i plate u zdravstvu.

Država, rekla je predsednica Vlade, ima vanredne troškove za finansiranje višednevnog lečenja obolelih u bolnicama.

Najavila je da će izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sutra biti na sednici Vlade i ponovo apelovala na sve građane da nose maske i pridržavaju se preventivnih mera u sprečavanju širenja korona virusa.


Pogledaj: Sve lošija epidemiološka situacija u opštini Bačka Palanka (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here