Priprema se strategija postkovid rehabilitacije i lečenja

"Nema organa koji ne može da bude ugrožen"

195

BEOGRAD: Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek u razgovoru za Nova.rs najavljuje ozbiljnu strategiju i lekarsku podršku onima koji imaju posledice preležanog kovida, jer će, kako se očekuje, u sve većem broj početi da se javljaju zdravstvenim ustanovama.


Govoreći o ličnom iskustvu sa koronom, on je ukazao da nikada nije imao problem sa srcem, ali da, posle preležanog kovida, već godinu dana pije lekove protiv aritmije.

„Moja pluća su bila razorena. Ranije sam se do stana na petom spratu kao od šale peo bez lifta, a sada to ne pokušavam“, opisao je Đerlek.

On je predvideo da će postkovid sindrom biti jedan od glavnih zadataka zdravstvenog sistema u narednom periodu.

„Prvog dana kada se budemo oslobodili korona virusa moramo biti spremni na ozbiljnu borbu za ozdravljenje i spašavanje onoga što je kovid ostavio na mentalno zdravlje“, poručio je Đerlek.

Kako je objasnio, to nije sve, jer je Kovid 19 sistemska bolest i „imamo kardiovaskularne bolesti i oštećenja koja se prvi put javljaju posle preležanog korona virusa“.

„Tu su i plućne bolesti, gde su na mestu oštećenja ostale fibrozne promene. Imamo neurološke poremećaje, imamo i ljude koji su posle kovida završili na dijalizi“, napomenuo je Đerlek.

Prema njegovoj oceni, „nema organa koji ne može da bude ugrožen“, zbog čega se i priprema ozbiljna strategija postkovid rehabilitacije i lečenja“.


Pogledaj: Veliki broj pacijenata sa rakom se javlja kasno, nije ih moguće lečiti

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here