Prve Fajzerove vakcine u Srbiji u ponedeljak ili utorak

319
Foto: Canva

Prve doze Fajzerove vakcine stižu u Srbiju u ponedeljak ili utorak, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da će u prvoj tranši stići nešto manje od 5.000 doza i da će ih primiti korisnici staračkih domova. 


On je naveo da je uvozna dozvola za vakcine kompanija Fajzer i Biontek izdata juče u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i dodao da prve doze stižu onako kako je obećano do kraja godine.“To je ozbiljan uspeh ako se zna da samo nekoliko zemalja u Evropi i svetu može da se pohvali da će u tom periodu imati vakcine“, rekao je ministar novinarima u Novom Sadu.

On se nada da će dozvolu dobiti i drugi proizvođači, te da će građani Srbije imati mogućnost da izaberu vakcinu.

Napominje da će vakcinacija biti besplatna.

Srbija je, kako kaže, među prvima dobila vakcine, jer je bila jedna od pet prvih zemalja na svetu koja je potpisala ugovor sa Fajzerom.

 

Odobren uvoz više od 20.000 doza Fajzerove vakcine

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dala je saglasnost za uvoz 20.475 doza Fajzerove i Biontekove vakcine protiv korona virusa, kaže direktor te ustanove Saša Jaćović i dodaje se očekuje da prve doze stignu početkom sledeće sedmice i da ubrzo nakon toga vakcinu primi oko 2.470 zdravih osoba.

Jaćović je za Tanjug rekao da je kompanija Fajzer danas podnela zahtev ALIMS-u za odobravanje uputstva zdravstvenim radnicima o primeni vakcine i dodao da stručni timovi procenjuju da li je uputstvo prilagođeno tako da zdravstvenim radnicima u našoj zemlji bude jasno kako se daje vakcina.

On kaže da se očekuje da prva količina od 4.875 doza vakcine stigne u Srbiju početkom sledeće sedmice, u skaldu sa dogovorenom dinamikom isporuke, i objašnjava da uz uzorak vakcine Fajzer treba da dostavi i zahtev za izdavanje sertifikata analize Nacionalne kontrolne laboratorije ALIMS-a.

“Na osnovu priložene Fajzerove dokumentacije u roku od najviše 24 sata biće izdati sertifikat analize što je poslednji korak u procesu puštanja vakcine u promet“, naveo je Jaćović.

Dodao je da će nakon izdavanja sertifikata analize vakcina biti distribuirana u domove za stare, kao što je najavio ministar zdravlja.

“Očekujemo da se procedura odvija prema planiranom toku sledeće sedmice. Vakcina je specifična, mora da se čuva na temperaturi od minus 70 tokom transporta, a po izdavanju, u roku od pet dana mora da se iskoristi“, objasnio je Jaćović.

On je naveo da se paralelno sa tom procedurom, radi i na zahtevu Fajzera za izdavanje privremene dozvole za lek, koju je ta kompanija već dobila od Američke agencije za hranu i lekove i Evropske agencije za hranu i lekove.

“Radimo na trajnom rešenju da Fajzeru bude izdata privremena dozvola za lek kada se steknu zakonski uslovi, stigne sva dokumentacija i procenitelji Agencije završe svoju proceduru. Američka agencija za lekove je prošle sedmice izdala dozvolu za hitnu primenu, mi nemamo taj instrument, ali imamo instrument privremene dozvole“, naveo je Jaćović.

Pojasnio je da ta procedura podrazumeva da Fajzer podnese kompletnu dokumentacija koju trenutno ima, administrativne podatke, podatke o kvalitetu i tehnologiji proizvodnje, sve podatke iz prve, druge i treće faze kliničkih ispitivanja i predkliničkih ispitivanja na životinjama.

Kompanije Fajzer i Biontek predale su 2. decembra dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korona virusa u Srbiji, nakon čega je, Radna grupa Agencije za lekove i medicinska sredstva počela da procenjuje dokumenta i temeljno proučava sve faze testiranja.

Gojković: Uporedo se obavlja analiza ruske vakcine „Sputnjik V“

Prvi kontingent Fajzerove vakcine očekuje se u Srbiji tokom sledeće nedelje, kaže član Kriznog Štaba Zoran Gojković i navodi da se uporedo obavlja analiza ruske vakcine „Sputnjik V“

Oops...
Slider with alias matis namestaj novooo not found.

 

Na pitanje novinara da li se razmišlja i o nabavci ruske „lajt sputnjik“ vakcine koja stvara imunitet od tri do četiri meseca i efikasna je 85 odsto, Gojković je na konferenciji za novinare rekao da će, ako naše stručne službe procene da bi to bilo korisno za građane, država učiniti sve da kupi i tu vakcinu.

Povodom dozvole nadležnih za uvoz Fajzerove vakcine, Gojković je rekao da je da će biti potrebno dodatno ispitivanje u Srbiji u nacionalnoj laboratoriji pri Agenciji za lekove.

„Nakon toga moći ćemo vakcinu, na zakonom propisan način da ponudimo svim zainteresovanim građanima“, rekao je Gojković.

Napomenuo je da sve ono što bude bilo na svetskom tržištu u ponudi vakcina i lekova, a što Srbija može da nabavi i ako naše stručne službe procene da bi bilo korisno za građane, biće kupljena i uvezena i ta vakcina i taj lek.


Pogledaj: Počela prijava za besplatne vaučere: Spisak do kraja godine

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here