Стигли први резултати обдукција преминулих од ковида

Из Института за судску медицину објаснили су да се не раде циљане обдукције преминулих од ковида

659
Фото: Canva

У Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду, који је недавно добио сигурну специјализовану обдукциону салу, добијени су први резултати обдукција пацијената који су били заражени короном.


Резултати обдукције су показали да су код преминулих видљиве промене на плућима – запаљење плућа, а код неких је било видљиво стварање тромба у крвним судовима или присуство миокардитиса – запаљења срчаног мишића. Специјалиста судске медицине доц. др Миленко Богдановић каже да не постоји ниједна метода у медицини која може прецизније да утврди узрок смрти и објасни повезаност између узрочника, то јест инфекције вирусом и смрти.

– Код свих преминулих за које је у Институту закључено да су умрли од ковида биле су упадљиве промене на плућима – запаљење плућа, АРДС (акутни респираторни дистрес синдром), а код одређеног броја било је видљиво стварање тромба (крвног угрушка) у крвним судовима које би се могло довести у везу с ковидом. Код одређеног броја умрлих доказано је присуство миокардитиса – запаљења срчаног мишића. У таквим ситуацијама тешко је поуздано доказати шта је узрочник миокардитиса, али у истраживањима која спроводимо то је један од циљева – рекао је др Богдановић за „Euronews“ и додао:

– С друге стране, код одређеног броја умрлих смрт је наступила услед инфаркта миокарда, а да то није било нужно у вези са инфекцијом коронавирусом. Сада покушавамо да схватимо какве су то микропромене на различитим органима код особа које су имале коронавирус. Потребно је урадити још обдукција, како би из истраживања која се тиме баве проистекли валидни закључци – рекао је др Богдановић.

Такође, из Института за судску медицину објаснили су да се не раде циљане обдукције преминулих од ковида, већ се свако тело које је упућено на обдукцију тестира и тако утврђује да је преминули био позитиван на вирус корона.

– Ови резултати су показали да је ковид инфекција системска, да може захватити цело тело, све органе и системе с последицама које дају разнолику клиничку слику, а највише захватајући виталне органе, срце, плућа, бубреге, дигестивни тракт и друге… Извођење ових обдукција је неопходно како бисмо на нашим резултатима презентовали и дијагностику и лечење пацијената, а у складу с препорукама медицинске струке и науке – рекао је за „Курир“ патолог прим. др Радослав Радосављевић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here