Sutra ističu praznične mere, Krizni štab sutra o novim

786
Foto: Tanjug (printscreen)

Najveći deo praznika je za nama, preostaje još doček pravoslavne Nove godine, a sutra ističe rok merama na granicama, te je izvesno da će Krizni štab zasedati već u ponedeljak kada bi trebalo da bude odlučeno da li važeće mere ostaju na snazi ili će doći do određenih izmena.


Srbija je sredinom decembra uvela pravilo da je za ulazak u našu zemlju neophodan negativan PCR test ili umesto toga deset dana u karantinu (isključivo za srpske državljane).

Kako pišu „Novosti“, u Kriznom štabu je ovom mediju potvrđeno da će se u ponedeljak raspravljati o merama za ulazak u našu zemlju.

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je izjavio da isključivo od epidemiološke situacije zavisi da li će mere na granicama biti produžene i posle 10. januara.

Sve će zavisiti od epidemiološke situacije kakva bude u tom momentu: koliko ima pregleda, koliko zaraženih, kakva je popunjenost bolnica, obuhvat vakcinacijom… Samo na osnovu toga ćemo donositi mere. Nama nije cilj da nekoga maltretiramo, niti da otežavamo putovanja. Na prvom mestu je zaštita građana i zdravstvenog sistema, rekao je Lončar.

Napominje da će, ako situacija bude dobra, biti urađeno sve što je moguće da se olakša građanima da ulaze i izlaze iz Srbije.

S druge strane, „Novostima“ je potvrđeno da u medicinskom delu Kriznog štaba smatraju da mere za ulazak u zemlju treba da ostanu na snazi bar još neko vreme, čak i ako broj novih slučajeva zaraze i dalje bude padao.

Razlog je novi soj virusa, koji bi mogao da se unese iz inostranstva. Na to su se, uostalom, odlučile i mnoge druge zemlje, koje su mere produžile i do polovine februara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here