Шведска укинула све епидемиолошке мере, укључујући и тестирања

250
Фото: Pixabay

СТОКХОЛМ – Шведска је у среду (09.02.) укинула све епидемиолошке мере укључујући масовна тестирања на вирус, чак и међу људима који показују симптоме инфекције.


– Дошли смо до тачке у којој трошак и релевантност тестирања више нису оправдани –  рекла је шефица шведске агенције за јавно здравље Карин Тегмарк Вајзел, преноси агенција АП.

Од данас само здравствени радници и радници који негују старије особе и оне који су најугроженији имаће право на бесплатно „PCR“ тестирање, уколико имају симптоме вируса, док ће од остали бити замољени да остану код кућа ако сумњају да имају коронавирус.

Антигенски тестови ће и даље моћи да се купе у супермаркетима и апотекама, али се те особе неће пријављивати здравственим властима, јавља Танјуг. Такође, приватне здравствене установе могу да обављају тестове и да издају сертификате за међународна путовања грађанима, али о сопственом трошку.

Високе стопе вакцинације у Шведској стварају оптимизам међу здравственим званичницима, а студија која је урађена у 2020. години и њени резултати објављени у уторак, показала је да су код 85 одсто узорака присутна антитела. Предавач на Медицинском факултету Универзитета Екетер у Великој Британији др Барат Панканиа рекао је да са значајним процентом вакцинисаних људи „информисаној и образованој популацији” може да се верује да ће се сами изоловати уколико имају симптоме коронавируса.

Шведска је такође од поноћи укинула ограничења у броју окупљених људи на догађајима или у ресторанима, као и ковид сертификате, а радно време барова и ресторана је као пре пандемије. Премијерка Магдалена Андерсон прошле недеље је изјавила да пандемија није завршена, већ да је ушла у нову фазу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here