Током јула 78 оболелих од ковида у општини Бачка Паланка

Очекује се постепени пораст броја оболелих без наглих скокова

662
Фото: БАП ВЕСТИ

У Републици Србији се током последњих недеља бележи пораст броја оболелих од КОВИД-19 који је праћен и повећањем броја пацијената на болничком лечењу, саопштио је Дом здравља „Др Младен Стојановић“.


Очекује се постепени пораст броја оболелих без наглих скокова. У Републици Србији се региструје омикрон варијанта SARS-CоV-2 вируса и све његове субваријанте. У поређењу са ранијим циркулишућим варијантама вируса, мање је вероватно да ће инфекције омикрон варијантом довести до озбиљног клиничког исхода који захтева болничко лечење или пријем у јединицу интензивне неге.

Током јула у Бачкој Паланци регистровано је 78 оболелих, 46% је старије од 60 година. Оболели имају лакшу клиничку слику, нема хоспитализованих и ретко се региструју упале плућа, наводи се у саопштењу.

„Препоручујемо свим грађанима који нису вакцинисани да то сада учине, а они који су се вакцинисали са две дозе треба да приме бустер дозе вакцине и то прву бустер дозу најмање три месеца од последње вакцинације. Друга бустер доза се препоручује особама са посебним ризицима од инфекције, а то су особе са хроничним обољењима и стањима ослабљеног имунитета, особе старије од 60 година и здравствени радници. Другу бустер дозу вакцине могуће је примити уколико је од претходне бустер дозе прошло више од пет месеци. Вакцинација се и даље спроводи у амбуланти “Стари град” у Бачкој Паланци, радним данима пре подне, само четвртком после подне када се осим кинеске вакцине даје и Фајзер вакцина. Последњих дана приметан је пораст броја заинтересованих за вакцину“, кажу из бачкопаланачког Дома здравља.

Из Епидемиолошке службе напомињу и да се, независно од вакциналног статуса, свим грађанима препоручује ношење заштитних маски у затвореним просторијама или на отвореном у ситуацијама окупљања већег броја особа када није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра, а нарочито у средствима јавног превоза, у чекаоницама, канцеларијама, лифтовима и другим местима где се окупља већи број особа. Препоручује се појачано одржавање хигијене руку и респираторне хигијене.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here