„Torlak“ počeo sa proizvodnjom ruske vakcine

Srbija prva u Evropi pravi "Sputnik Ve"

214

BEOGRAD: Na institutu „Torlak“ je pokrenuta proizvodnja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i u budućnosti će moći da se izvozi u države regiona, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).


„RFPI i Institut za virusologiju i vakcine „Torlak“ objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik Ve“ u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi „Sputnjik Ve“. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima“, saopštili su u fondu.

U fondu je naglašeno da će u budućnosti biti moguć izvoz preparata u druge države regiona.

„U skladu sa dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta „Torlak“ u Srbiji je u kratkom roku uspešno pokrenuta proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“. Srbija je prva evropska država koja je počela da proizvodi rusku vakcinu“, izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

On je podsetio da se od početka ove godine preparat aktivno koristi za vakcinaciju stanovništva i zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje razmere vakcinacije mogu biti značajno uvećane.

Na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ u Beogradu danas je izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine protiv korona virusa „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), objavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na svom Tviter profilu.

„U prisustvu stručnjaka iz Ruskog fonda direktnih investicija, predstavnika Vlade Rusije i ruske farmaceutske kompanije Generijum u Institutu Torlaku izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine“, napisao je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na svom Tviter profilu i dodao da proizvodnja u Srbiji kreće od 20. maja.

Gruško: Mnogo zemalja zainteresovano za Sputnjik Ve

Mnoge evropske zemlje, uključujući Balkan, pokazuju veliko interesovanje za rusku vakcinu Sputnjik V, izjavio je danas u intervjuu za Tass zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

„San Marino, balkanske zemlje i još neki pokazuju veliko interesovanje. Ne bih želeo da ih sada imenujem, jer ozbiljni razgovori o mogućim ugovorima nisu započeti. Ipak, broj zemalja je prilično visok“, istakao je stariji diplomata.

On je dodao da je već oko 60 zemalja širom sveta izrazilo interesovanje za rusku vakcinu. U EU mnoge vlade čekaju odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), a neke zemlje su donele odluku o saradnji sa Rusijom na nacionalnom nivou, koristeći prednost fleksibilnih propisa Unije, prenosi Tas s.

„Naš stav ostaje nepromenjen. Spremni smo da radimo sa svim zainteresovanim stranama. Protivimo se politizaciji pitanja. Polazimo od toga da je za suočavanje sa pandemijom neophodno razviti najvišu međunarodnu saradnju. Nemamo dvostruku agendu“, naglasio je diplomata.

Prema njegovim rečima, Moskva otvoreno ukazuje svim partnerima da su tehničke mogućnosti isporuke vakcina u inostranstvo pre svega određene unutrašnjim potrebama za vakcinacijom u Rusiji.

Rusku vakcinu Sputnjik V već su registrovali regulatori u oko 60 zemalja sa ukupnom populacijom koja premašuje milijardu i po ljudi. Preko 30 zemalja već je pokrenulo masovnu vakcinaciju Sputnjikom V. Efikasnost preparata na nivou od 91,6 odsto potvrdili su podaci objavljeni u vodećem medicinskom časopisu Lanset, navodi ruska agencija.


Pogledaj: Nastavlja se vakcinacija bez zakazivanja u Bačkoj Palanci. Otvoreni punktovi i po selima

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here