Turizam taman oživeo, a korona uzvraća udarac – Šta se gde može? (VIDEO)

O trenutnim merama.

521

Letnja sezona je u punom jeku, a koronavirus i dalje prisutan. Osim uslova za prelazak granice poput vakcinacije i testova na koronu, pristižu neretko i nova unutrašnja ograničenja, koja se menjaju od zemlje do zemlje a sve zbog trenutne epidemiološke situacije. Mnoge je to zabrinulo, najviše, da im to ne uskrati kvalitet letovanja koji su planirali.


Ono što stvara zabunu je zatvaranje kafića i restorana u zatvorenom prostoru i ograničenje broja prisutnih. Upravo te mere su na snazi na nekim ostrvima u Hrvatskoj, u Grčkoj su bile do skoro, a u Crnoj Gori važe do 2. avgusta.

Ukoliko situacija bude povoljna, u Crnu Goru će od utorka u diskoteke moći vakcinisani, oni koji poseduju negativan PCR test ili dokaz da su preležali koronavirus (ukoliko je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa). To će važiti i unutar ugostiteljskih objekata.

U turističkoj agenciji, koja radi aranžmane samo za Grčku, kažu da se bez obzira na sve, ljudi vraćaju zadovoljni i da je želja za odmorom, napravila kompromis u vezi sa merama i pravilima na letovanju.

Iz Jute potvrđuju da je za sada iskorišćeno oko 40 odsto ukupnog broja vaučera za zamenska putovanja i da to nije dobro iz dva razloga.

Iako će veliki broj agencija izvršiti povraćaj novca tamo gde treba i preživeti, neke će zasigurno bankrotirati, objašnjava Seničić i dodaje podatak da smo trenutno na 45 odsto prometa od onog koji je ostvaren u 2019-oj godini.

Podsećamo, zemlje za koje nam ne treba nikakav dodatni dokument su: Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija kao i Kipar. Za Grčku, Tursku, Egipat, Tunis, Hrvatsku, Sloveniju, Bugarsku važi da svi oni koji su vakcinisani, bez obzira na to o kojoj se vakcini radi a su primili obe doze i da je prošlo minimum 14 dana od primanja druge doze.

Hrvatska ima jedan izuzetak, koja je počela sa tim ograničenjem trajanja vakcinacije pa imaju taj rok od 8 meseci , da nije prošlo više od 8 meseci od primanja druge doze.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here