У Аустрији ступио на снагу Закон о обавезној вакцинацији

Аустрија je прва држава у Европи која је усвојила овакву меру

264
Foto: Canva

У Аустрији је данас на снагу ступио закон према којем је вакцинација обавезна за све особе старије од 18 година.


Неколико држава широм света увело је обавезну вакцинацију за старије грађане или медицинско особље, али је Аустрија прва у Европи која је усвојила сличну регулативу.

Аустријска администрација истиче да је вакцинација ефикасна у борби против озбиљног обољења и да је Закон неопходан како би се избегле нове блокаде.

Аустријска министарка за ЕУ и Устав Каролин Едштадлер изјавила је да је „администрација свесна да је ово веома тешка мера, али да је неопходна“.

„Ми, као политичари, имамо одговорност да осигурамо рад система здравствене заштите, да друштво може нормално да функционише“, рекла је Едштадлер.

Она признаје да обавезна вакцинација јесте мешање у људска права, али и истиче да је то у овом случају оправдано.

„Неопходно је изаћи из пандемије, а вакцинација је једини начин за то и повратак у нормалан ток живота“, каже она.

Едштадлер је нагласила да Закон о обавезној вакцинацији истиче у јануару 2024. године, али да се то може десити и раније уколико то пандемија дозволуи. Она је додала да власти до средине марта неће проверавати статус вакцинације становништва.

Особе које одбију вакцинацију суочиће се са новчаним казнама од 600 до 3.600 евра. Изузетак од вакцинације су дозвољене само из медицинских разлога или трудноће.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here