U oktobru preko 1000 obolelih od korona virusa u opštini Bačka Palanka

Epidemiološka situacija u bačkopalanačkoj opštini vrlo nepovoljna

718
Foto: Ilustracija

BAČKA PALANKA: Trenutna epidemiološka situacija u Bačkoj Palanci je vrlo nepovoljna. Broj pacijenata u kovid ambulanti je i dalje vrlo visok i kreće se od 200 do 270, navodi se u saopštenju Epidemiološke službe u bačkopalanačkom Domu zdravlja. 


Broj kovid 19 pozitivnih osoba se kreće od 30 do preko 65 dnevno. Tokom oktobra registrovano je preko 1000 obolelih osoba u opštini Bačka Palanka (u junu samo 15, a u septembru 600).

„Kliničke slike kod obolelih su vrlo različite, od jedva primetnih simptoma do teško obolelih koji zahtevaju hitnu hospitalizaciju. Dispanzer za decu i školsku decu je takođe preopterećen jer se skoro sva obolela deca pregledaju i testiraju u Bačkoj Palanci“, kažu iz Doma zdravlja.

Punkt za vakcinaciju radi bez prestanka od februara meseca, trenutno se dnevno aplikuje od 150 do 170 doza vakcine (mahom treće doze). Ukupno je do sada vakcinisano oko 18000 građana naše opštine, a skoro 5000 je primilo i treću dozu vakcine.

Po novom Stručno metodološkom uputstvu treća doza Sinopharma (kineska vakcina) može da se da posle 4 meseca od druge doze, a sve ostale vakcine 5 meseci nakon druge doze. Pacijenti koji nisu dobili poziv mogu da dođu na vakcinu kad prođe preporučeni period.

Vakcinacija protiv gripa je u toku, a od 1700 doza koje smo dobili već je podeljeno 1600 doza, a očekujemo i drugu isporuku ove četvorovalentne vakcine (Vaxitetra). Trenutno na raspolaganju imamo i trovalentnu Torlakovu vakcinu koju mogu da prime osobe od 18 do 65 godina života.

„Molimo građane koji su se prijavili preko eUprave za vakcinu (iako dobiju poziv), da ne dolaze u Bačku Palanku već da se jave svom izabranom lekaru. Nažalost, građani prijavljeni preko eUprave su dobili obaveštenje da se jave u Bačku Palanku na vakcinu, u momentu kad vakcina više nije bilo“, navodi se u saopštenju.

Po novom uputstvu o vakcinaciji razmak između kovid i grip vakcine treba da je 14 dana zbog lakšeg praćenja eventualnih postvakcinalnih reakcija.

„Molimo građane naše opštine da se pridržavaju preporučenih mera zaštite, da se blagovremeno, tj što pre vakcinišu vakcinom protiv kovid 19 infekcije, kao i vakcinom protiv gripa“, kažu iz Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here