У току је последњи велики талас коронавируса, од марта нормалнији живот

"Имаћемо нове сојеве, али неће бити драматичних промена"

481
Foto: EPA-EFE (Chamila Karunarathne)

Епидемиолог Зоран Радовановић очекује да је у току последњи велики талас коронавируса и од марта верује да ћемо живети нормалнији живот.


„Могуће је још, ако би дошло до радикалних мутација, али не верујем. Имаћемо нове сојеве, али неће бити драматичних промена, тако да ће после марта почети да се живи нормалније”, рекао је Радовановић за нови број Недељника, преноси Бета.

Према његовим речима, идуће сезоне биће доступне и нове вакцине, друга генерација вакцине која ће другачије бити конципирана, тако да није специфично везана за један сој, јер су досадашње вакцине прављене према оригиналном, првобитном соју.

„Све зависи од нас. Овде је проблем што је за разлику од неких болести које остављају трајни имунитет, овде имунитет релативно слаб и мери се после прележане болести месецима… Најбоље је ако се човек и заштити вакцином и прележи болест”, рекао је Радовановић.

Како је додао, као и за грип, пошто имунитет није трајан, постојаће потреба да се људи повремено вакцинишу, могуће је на неколико година.

„Нико неће бити теран да се вакцинише и то антивакцинаши злоупотребљавају, неће бити принуде, нико неће децу, па чак ни одрасле приморатави на то”, додао је епидемиолог.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here