Udruženje pedijatara: Vakcinisati decu preko 12 godina

Koja vakcina je preporučena za decu?

172
Foto: Canva

Analizirajući aktuelne epidemijske prilike u svetu i imajući u vidu karakteristike novog soja, Udruženje pedijatara Srbije preporučuje vakcinaciju protiv kovida 19 deci starijoj od 12 godina, saopšteno je iz tog udruženja.


Doskorašnja epidemijska situacija nije nametala grupu dece i mladih kao prioritet u procesu vakcinacije zbog iskustva da su deca ređe obolevala od odraslih, da su imala uglavnom blage ili asimptomatske forme bolesti i da nisu bila „superprenosioci“ virusa, te je u skladu sa tim prioritet bio da se vakciniše starije stanovništvo, podsećaju iz Udruženja u saopštenju.

„Kako podaci u vezi sa novim sojem pokazuju veću učestalost obolevanja dece i mlađih nego do sada, kao i nešto težu kliničku sliku u toj populaciji, ali i značajno lakše i brže prenošenje na starije – Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se vakcinišu deca starija od 12 godina“, navodi se u saopštenju.

To se, dodaju, posebno odnosi na ugrožene kategorije, odnosno decu koja su zbog hronične bolesti, uključujući dijabetičare i gojaznu decu, u riziku da dobiju teške oblike kovida 19.

Iz udruženja pozivaju da se vakcinacija sprovede što pre kako bi se sprečilo masovno obolevanje u toj, ali i drugim starosnim grupama, kao i teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen.

„Prema svim dosadašnjim ispitivanjima, za ovu populaciju preporučuje se Fajzer-Biontekova vakcina kao bezbedna, sa veoma malim brojem nuspojava uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih – preko 95 odsto“, kaže u saopštenju predsednik tog udruženja prof. dr Georgios Konstantinidis.

Oops...
Slider with alias matis namestaj novooo not found.

 

On dodaje da Udruženje pedijatara Srbije snažno podržava vakcinaciju kao jednu od najznačajnijih procedura u zdravstvenoj zaštiti i prevenciji širenja zaraznih bolesti.

„U vreme zabrinjavajuće rasprostranjenog nepoverenja u vakcinaciju, UPS podseća na značaj ove efikasne, jednostavne i bezbedne procedure kojom su sačuvani milioni života, pre svega dece, od opasnih zaraznih bolesti poput morbila, dečje paralize, velikih boginja i drugih bolesti. Zahvaljujući imunizaciji, danas su gotovo eliminisane bolesti koje su nekada bile ozbiljna javno-zdravstvena pretnja i nema sumnje da je masovna vakcinacija efikasan odgovor i u borbi protiv kovida 19“, zaključuje dr Konstantinidis.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here