Udruženje pedijatara: Vakcinisati decu preko 12 godina

Koja vakcina je preporučena za decu?

183
Foto: Canva

Analizirajući aktuelne epidemijske prilike u svetu i imajući u vidu karakteristike novog soja, Udruženje pedijatara Srbije preporučuje vakcinaciju protiv kovida 19 deci starijoj od 12 godina, saopšteno je iz tog udruženja.


Doskorašnja epidemijska situacija nije nametala grupu dece i mladih kao prioritet u procesu vakcinacije zbog iskustva da su deca ređe obolevala od odraslih, da su imala uglavnom blage ili asimptomatske forme bolesti i da nisu bila „superprenosioci“ virusa, te je u skladu sa tim prioritet bio da se vakciniše starije stanovništvo, podsećaju iz Udruženja u saopštenju.

„Kako podaci u vezi sa novim sojem pokazuju veću učestalost obolevanja dece i mlađih nego do sada, kao i nešto težu kliničku sliku u toj populaciji, ali i značajno lakše i brže prenošenje na starije – Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se vakcinišu deca starija od 12 godina“, navodi se u saopštenju.

To se, dodaju, posebno odnosi na ugrožene kategorije, odnosno decu koja su zbog hronične bolesti, uključujući dijabetičare i gojaznu decu, u riziku da dobiju teške oblike kovida 19.

Iz udruženja pozivaju da se vakcinacija sprovede što pre kako bi se sprečilo masovno obolevanje u toj, ali i drugim starosnim grupama, kao i teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen.

„Prema svim dosadašnjim ispitivanjima, za ovu populaciju preporučuje se Fajzer-Biontekova vakcina kao bezbedna, sa veoma malim brojem nuspojava uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih – preko 95 odsto“, kaže u saopštenju predsednik tog udruženja prof. dr Georgios Konstantinidis.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

On dodaje da Udruženje pedijatara Srbije snažno podržava vakcinaciju kao jednu od najznačajnijih procedura u zdravstvenoj zaštiti i prevenciji širenja zaraznih bolesti.

„U vreme zabrinjavajuće rasprostranjenog nepoverenja u vakcinaciju, UPS podseća na značaj ove efikasne, jednostavne i bezbedne procedure kojom su sačuvani milioni života, pre svega dece, od opasnih zaraznih bolesti poput morbila, dečje paralize, velikih boginja i drugih bolesti. Zahvaljujući imunizaciji, danas su gotovo eliminisane bolesti koje su nekada bile ozbiljna javno-zdravstvena pretnja i nema sumnje da je masovna vakcinacija efikasan odgovor i u borbi protiv kovida 19“, zaključuje dr Konstantinidis.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here