Uskoro moguć početak vakcinacije dece u Srbiji, čeka se na odobrenje Fajzerove vakcine

Prva država koja je odobrila upotrebu vakcine za decu stariju od 12 godina je Kanada

117
Foto: 021.rs

Očekuje se da Agencija za lekove u Srbiji pokrene proceduru kako bi se odobrilo korišćenje Fajzerove vakcine za starije od 12 godina nakon što je Evropska agencija dala tu dozvolu.


Epidemiolog Branislav Tiodorović za „Novosti“ je potvrdio da se čeka mišljenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

„Ima već mesec i nešto dana kako čekamo ovu odluku. Ona je vrlo značajna, jer će imunizacijom moći da bude pokrivena grupa školaraca koji su potencijalni veliki prenosioci virusa“, navodi ovaj član Kriznog štaba.

On napominje da su vakcine Fajzer i Astrazeneka mogle da se daju deci od 16 godina, a Sinofarm i Sputnjik V od 18 godina.

„Znači, nama su adolescenti već pokriveni, a neki su se i vakcinisali ovih dana. Sada će moći da im se pridruže i mlađi drugari, jer to je jedini mogući način da se virus korona dotuče“, kaže Tiodorović.

Prva država koja je odobrila upotrebu vakcine za decu stariju od 12 godina je Kanada 5. maja, a Hrvatska je to učinila u subotu, 29. maja, odmah nakon odluke Evropske agencije, dok Nemačka razmatra da li će dati opštu preporuku za vakcinisanje sve dece ili samo one sa različitim bolestima. Takođe u SAD je dozvola data još 10. maja.


Pogledaj: Mali broj mladih u Srbiji vakcinisan – Zašto je to tako i kako to promeniti?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here