Vakcinacija dece protiv korona virusa – evo šta kažu stručnjaci u Srbiji

Različita mišljenja o vakcinaciji dece

607

Do jeseni i početka nove školske godine, kako najavljuju farmaceutske kompanije, a prenosi američki Si En En, u svetu bi već moglo da se počne sa vakcinacijom dece od 12 do 16 godina, dok je najverovatnije da će vakcina protiv virusa korona za mlađe od 12 godina biti dostupna početkom 2022. godine.


Stručnjaci u Srbiji – pedijatri, epidemiolozi i infektolozi imaju različita mišljenja u vezi sa vackinacijom najmlađih. Dok jedni smatraju da će ih cepivo zaštiti od novih, potencijalno opasnijih sojeva i težih kliničkih slika, drugi ističu da su potrebna opsežna ispitivanja pre nego što se vakcine primene tom uzrastu.

Kompanije „Fajzer-Biontek“ i „Moderna“ su, kako je objavio Si En En, već počele sa ispitivanjima vakcina na deci, starosti od 12 godina. Kompanija „Moderna“ je prošle nedelje započela ispitvanja na deci uzrasta od šest meseci do 11 godina, a Alek Gorski, izvršni direktor kompanije „DŽonson i DŽonson“ je rekao je da će vakcina za decu mlađu od 18 godina verovatno biti dostupna od septembra. Univerzitet u Oksfordu u februaru je najavio da će započeti testiranje Astra Zenekine vakcine na deci od šest do 17 godina, a na sličnim istraživanjima rade i „Sputnjik V“ i „Sinofarm“.

Istovremeno, u svetu raste broj dece zaražene koronom. Američka televizija En Bi Si njuz prenela je da je hospitalizacija dece u SAD zbog korone u poslednjih šest meseci porasla za 800 odsto, dok se u Velikoj Britaniji, kako prenose mediji, u bolnice nedeljno smešta i do 100 dece sa novim postviralnim sindromom.

– Britanski soj nas je iznenadio i više je napao mlađu populaciju, ali su to uglavnom studenti i srednjoškolci. Bićemo vrlo obazrivi pri donošenju odluke o vakcinaciji dece. U Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju uključićemo najveće stručnjake iz oblasti imunologije, pedijatrije i drugih oblasti. Iako poštujemo svetsku medicinu, moramo se oslanjati na naše snage. Pratićemo istraživanja u svetu i ako se pojavi neki novi soj koji bi zaista ugrozio zdravlje naše dece ili od 12 ili ispod 12 godina, mogli bismo da razgovaramo na tu temu, ukoliko, naravno, ispitivanja pokažu da je vakcina bezbedna. U svakom slučaju, nikakva odluka neće biti brzo doneta – rekao je Mirsad Đerlek.

Pulmolog dr Snežana Rsovac, načelnica pedijatrijske i neonatološke intenzivne nege u Tiršovoj kaže da je logično da se vakcina razvija i za mlađu populaciju.

– Britanski soj je ovog puta značajno pogodio i decu. Iako i dalje retko imaju težu kliničku sliku, niko ne može predvideti kako će neko dete odreagovati. Logično je da, kada se već razvija neka vakcina, ona razvija i za dečju populaciju. Imamo, nažalost, i decu sa komorbidetima, koja samim tim mogu biti podložnija lošijem toku kovid infekcije – kaže dr Rsovac i dodaje da se o vakcinaciji dece može govoriti „tek kada sve bude na naučnim temeljima ispitano i dokazano“.

Deca mogu biti izuzetno opasni prenosioci

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže da „nema medicinskog postupaka i metode koja je spasila više života od vakcine“.

– Deca sve češće obolevaju, a s obzirom da često imaju asimptomatsku sliku, mogu biti izuzetni opasni prenosioci. I u ovom talasu došlo se do zaključka da infekciju najčešće prenose mladi. Većina ozbiljnih istraživačkih centara radi istraživanja u pravcu vakcinacije dece i biću mnogo srećan kada se vakcina odobri i za mlađe od 18.

Dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje bolnice u KBC „Dr Dragiša Mišović“, kaže da je potrebno sprovesti jako ozbiljna i opsežna istraživanja kako bi se utvrdilo da je vakcina bezbedna, ali i potrebna mališanima mlađim od 16 godina.

– Imunolizi, virusolozi i epidemiolozi trebalo bi pažljivo da razmotre sve dokaze i kliničke studije kako bi doneli konačnu odluku o vakcinaciji dece. Iako je više dece zaraženo u ovom talasu, i dalje su najugroženija kategorija tinejdžeri od 15, 16 godina, i to oni koji imaju problem sa gojaznošću.

Vakcinacija dece trenutno nepotrebna

Pedijatar dr Saša Milićević objasnio je da broj dece obolele od virusa korona jeste povećan, ali da vakcinacija dece u ovom trenutku nije neophodna, jer deca nemaju težu kliničku sliku.

– Deca dolaze na pregled sa blagom kliničkom slikom, povećanom temperaturom ili curenjem nosa. Težih kliničkih slika za sada nismo imali, ili bude jako retko da dete ima upalu pluća. Ako bi se desilo da dođe do masovne pojave težih kliničkih slika, onda bi vakcinacija dece bila neophodna.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović upozorava da se sve više dece zaražava u vrtićima i školama te da je sasvim opravdano pripremati vakcine protiv virusa korona i za njih.

– Decu treba vakcinisati cepivom koje je dobro ispitano jer se i ona zaražavaju u školi, vrtiću, a i virus prenose starijim. Virus želi da živi i zato se sve više širi na mlađu polulaciju i decu. Ispitivanje vakcine je dug proces. Prvo se ispitivala na odraslima. Niko nije namerno izbegavao decu, ali ne može se ispitivati sve odjednom.

 

Decu stariju od 12 godina vakcinisati

Dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, smatra da kada završimo masovnu imunizaciju prioritetnih grupa treba početi i sa imunizacijom dece i to prvo starosti od 12 do 15 godina.

– Deca od 6 do 12 godina su slabi prenosioci virusa i diskutabilno je da li njih treba vakcinisati, ali decu stariju od 12 godina moramo čim završimo sa ostalim kategorijama.


Pogledaj: Obaveštenja Poreske uprave stižu mejlom i SMS porukom

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here