Virus ne posustaje, ali ni medicinsko osoblje

Epidemiološka situacija u bačkopalanačkoj opštini i dalje ozbiljna

1306

Treći, za sada najjači talas virusa Covid 19 „bacio je u postelju“ veliki broj građana, bačkopalanačke opštine. Međutim, i pored toga situacija je i dalje pod kontrolom, zahvaljujući pre svega nadljudskim naporima koje pre svih čine, medicinski radnici.


Kako će dalje biti, i šta će se sve dešavati u narednom periodu, to niko u ovom trenutku nije u stanju da predvidi.

– U bačkopalanačkoj opštini i dalje je na snazi vanredna situacija. Kovid ambulanta, koja se nalazi u zgradi bačkopalanačkog Doma zdravlja radi svakodnevno od sedam do 22 časa, a po potrebi i duže. U ovoj ambulanti, radi šest lekarskih ekipa, a dnevno kroz nju u proseku prođe u 250 pacijenata. To je veoma veliki broj, a moram da naglasim da taj broj i dalje nije u opadanju.

– Prilikom dolaska u kovid ambulantu, svakom pacijentu medicinska sestra uzima anamnezu, obavlja se merenje vitalnih parametara, telesna temperatura, saturacija kiseonika u krvi. Tek nakon toga se ide, na lekarski pregled, tokom kojeg lekar iz kovid ambulante, obavi fizikalni pregled pacijenta. Naše laboratorijske ekipe koje su u pripravnosti, rade laboratorijska uzorkovanja. Rade se brzi antigenski testovi, nakon čega u kratkom vremenskom intervalu, za pola sata, ili najduže za sat antigenski bris bude gotov.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

– On je najpouzdaniji, pod uslovom da je urađen, od prvog do trećeg dana bolesti. Međutim, ako se ustanovi da je klinička slika teža, i ako se tokom fizikalnog pregleda na plućima uoče neke promene, u tom slučaju u mogućnosti smo da na licu mesta uradimo RTG snimanje pluća.

– Nakon toga, snimak pregledaju pneumofiziolog ili radiolog. Želim i ovom prilikom da apelujem na građane da se ne leče sami, kako ne bi došlo do zapuštanja njihovog zdravstvenog stanja. Uglavnom je u takvim situacijama njihova klinička slika teška, a lečenje je kompleksnije. Kompleksnije je između ostalog i zato, što su bolnički kapaciteti iskorišćeni do maksimuma. U takvim situacijama moramo za svakog pacijenta da vršimo najavu. Naši pacijenti, trenutno se leče u Klinici za infektivne bolesti u Novom Sadu, Vojno medicinskom centru u Petrovaradinu, Opštim bolnicama u Vrbasu, Senti, Subotici, Somboru i tako dalje.

– Želim i ovim putem, da uputim još jedan apel svima onima koji osete bilo kakve simptome Covida19, da se na vreme jave u kovid ambulantu. Ovo pre svega iz razloga, kako ne bi došlo do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, ili što je još gore da njihova klinička slika postane teška. Svakako da svi trebaju da znaju, da su bolnički kapaciteti popunjeni u najvećem broju slučajeva – napomenuo je dr Goran Stupar.

Na pitanje koliko ima pozitivnih u bačkopalanačkoj opštini na Covid 19, dr Stupar je rekao:

– U ovom trenutku je jako teško reći koliko osoba je zaraženo virusom Covid 19, na području naše opštine. Mi svakodnevno uzorkujemo nalaze, što antigenski što PCR, za približno 100 pacijenata. Od toga oko šezdeset odsto njih je pozitivno na Covid 19. To je dakle statistika na dnevnom nivou. Prvi slučaj trećeg talasa, ovde kod nas je „otkriven“ 26. oktobra. Od tada situacije se uglavnom pogoršava, a što je veoma značajno, ona se i dalje ne smiruje. U ovom trenutku evidentan je i veliki problem, zbog toga što je virus zahvatio i veliki broj naših medicinskih radnika. Usled toga veoma mnogo lekara, medicinskih tehničara, tehničkog osoblja je na bolovanju. To je svakako razlog, što veoma teško funkcionišemo.

– Služba hitne medicinske pomoći i dalje funkcioniše 24 časa, dok ambulante rade smanjenim kapacitetom. Sve to nas ipak nije sprečilo, da svako naseljeno mesto u našoj opštini ima u nekom vremenskom intervalu lekara, kome svi koji su bolesni mogu da se jave. Pod uslovom da se posumnja da neko ima Covid 19, on se upućuju u bačkopalanačku kovid ambulantu.


Dvadeset dva lekara van stroja

Govoreći o ozbiljnosti situacije koja je nastala usled pojave virusa Covid 19, dr Stupar je izneo jedan gotovo neverovatan podatak.

– Mi smo u jednim trenutku van stroja imali, dvadeset dva lekara. Nisu svi oni bili odsutni zbog korona virusa, već i zbog redovnih bolovanja. Kada se zna da imamo 65 lekara, u ovaj broj su uključeni i specijalisti, onda je broj od dvadeset dva veoma veliki. Mislim da i ovaj podatak, dovoljno govori o kompleksnosti i težini situcije – naglasio je dr Stupar.


– U ovoj ambulanti, svi naši lekari rade u zaštitnoj opremi, skafanderima, maskama, rukavicama, kaljačama, kapama, vizirima. Svakodnevno se kod nas javi oko 250 pacijenata, neki prvi put, a neki na kontrolu.

– Covid 19, je bar za sada, pokazao da je nepredvidiv, pa je samim tim izuteno nezahvalno govoriti kako će se situacija dalje odvijati. Algoritmi lečenja se prilagođavaju trenutnoj situaciji. Zaštitne medicinske opreme imamo dovoljno, tako da bar sa te strane nemamo problema – zaključio je dr Goran Stupar.


Pogledaj: Broj aktivnih slučajeva i dalje raste u opštini Bačka Palanka

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here