Vraćaju nam stare mere?

58
Foto: Canva

Nova godina je za svega nedelju dana, a uveliko se u javnosti spekuliše da bi epidemiološke mere oko ovog praznika mogle biti olabavljene.


Ipak, to nije opcija za medicinski deo Kriznog štaba.

Danima se u javnosti mogu čuti disonantni tonovi kada je reč o novim merama za praznike, pa se tako svaka sednica Kriznog štaba posmatra iz dva ugla – onog medicinskog i onog ekonomskog, piše „Blic“.

Po svoj prilici, glasovi koji dopiru do građana nisu ujednačeni, pa se sednice neretko završavaju tišinom i dugotrajnim preispitivanjem. Da li će tako tako biti i u petak za kada je najavljeno novo okupljanje onih koji donose odluke i hodaju po ivici borbe sa koronavirusom?

„Blic“ dalje piše da je veliki pritisak onih koji imaju mali ili srednji biznis da se mere relaksiraju jer su oni sasvim sigurno na najvećem ekonomskom udaru tokom epidemije korona virusom.

Popuštanje mera je već donekle ostvareno u prethodnim danima, budući da od ponedeljka ugostitetljski objekti rade do 20h, umesto pređašnjih 17h.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Pritisak na Vladu Srbije kada je donošenje ovakvih odluka će se sigurno dodatno povećati ako dođe do smanjenja broja novozaraženih iako je činjenica da je epidemiološka situacija daleko od dobre. Juče je, podsetimo, broj novozaraženih bio skoro 4.500.

Upitan u vezi sa tim šta možemo da očekujemo na sednici Kriznog štaba najavljenoj za petak, kada ističu ove relaksirane mere od ponedeljka, što se tiče mera za dalje i za Novu godinu, epidemiolog dr Predrag Kon je odgovorio:

„Medicinski deo će dok god ne bude promene stanja insistirati na tome da se mere ne popuštaju, da se vrate na staro i da se postojeće sprovode maksimalno.“

Njegov kolega, dr Srđa Janković juče je rekao da će medicinski deo Kriznog štaba postaviti crvene linije preko kojih neže dozvoliti da se ide – misleć na popuštanje mera.

S druge strane, ekonomski gubici su ogromni, a to je ozbiljan argument u popuštanju mera.

„Medicinski deo nije podržao nikakvo popuštanje. Mi nismo bili za ovo. Postoje drugi argumenti iz PKS, Grada Beograda i treba ih poštovati. Ja kad čujem njihove argumente ja se naježim, kao kada oni čuju argumente medicinskog dela“, naveo je dr Kon.

Šta će se desiti u petak kada već sada imamo razmimoilaženja u stavovima, sasvim je neizvesno, zaključuje „Blic“.


Pogledaj: Da li treba da se vakcinišu i oni koji su preležali Koronu?

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here