Krivične prijave protiv antivakcinaša

"Oni šire paniku, broj vakcinisane dece opada, a epidemija malih boginja se širi po Srbij".

672

Grupa lekara i roditelja iz više gradova Srbije podnela je krivičnu prijavu protiv psihijatra Jovane Stojković zbog, kako navode, neetičkog rada i širenja panike protiv vakcinisanja dece.


Kako piše „Danas“, slične prijave biće podnete i protiv drugih istaknutih antivakcinaša, među kojima su Maja Volk, Miroljub Petrović i Jelena Karleuša.

Udruženja „Građani protiv šarlatanstva“ i „Pedijatrija zasnovana na dokazima“ oformila su grupu koja je pravnim putem krenula u borbu protiv antivakcinaša. Oni navode da je njihov advokatski tim prosledio obiman materijal tužilaštvu u Beogradu protiv Jovane Stojković.

„Njena nestručna, nehumana i sumanuta istupanja u medijima, na tribinama, a pogotovo kroz društvene mreže, odgovorna su za pad procenta vakcinacije, pojavu epidemije i izazivanja panike. Uskoro, sličan dokazni materijal biće prosleđen i Etičkom komitetu Lekarske komore Beograda i Sudu časti sa pitanjem da li doktorka Stojković zaslužuje da bude član Lekarske komore s obzirom na njenu nestručnost, mišljenja o svojim kolegama i medicini kao nauci“, navode doktori.

Predsednik grupe „Pedijatrija zasnovana na dokazima“, pedijatar Tomislav Stevanović, kaže da su društvenu inicijativu protiv antivakcinaša u Srbiji pokrenuli pre svega mladi ljudi, roditelji, a da su im se brojni lekari pridružili.

„Oni šire paniku, broj vakcinisane dece opada, a epidemija malih boginja se širi po Srbiji. Antivakcinalisti pobeđuju. Uspeli su da obore procenat vakcinacije MMR-om u Beogradu i većim gradovima, posredno šireći epidemiju malih boginja. Usput, i dalje tvrde da je epidemija izmišljena ili da su male boginje bezazlena boelst“, upozorava Stevanović.

Od početka oktobra u Srbiji su registrovana 202 obolela od malih boginja, a epidemija je prijavljena u Beogradu, srpskim enklavama na KiM, Kraljevu, Bujanovcu, Subotici, a od juče i u Nišu. Najmlađi pacijent je beba od tri meseca. Svi oboleli su nevakcinisani ili nepoznatog vakcionalnog statusa.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here