Nastavlja se izgradnja olimpijskog bazena u Bačkoj Palanci

2801

BAČKA PALANKA: Pokrenut je postupak javne nabavke pripremnih radova za nastavak započetih radova prve faze na kompleksu otvorenih bazena u Sportsko rekreacionom centru „Tikvara“ u priobalju Dunava.


Nadležni u Bačkoj Palanci kažu da su radovi na izgradnji dela kompleksa izvedeni na osnovu projektno-tehničke dokumentacije koja je bila urađena 2010. godine. Izgradnja je početa 2011. godine, a izvedeni radovi su završeni u decembru 2013. godine. U septembru i oktobru prošle godine sprovedeno je ispitivanje izvedenih radova kako bi se utvrdilo stanje, jer je objekat dugo bio izložen atmosferskom uticaju.

Saopšteno je da je ispitivanje urađeno vizuelnim pregledom, ali i punjenjem bazenske školjke i kompenzacionog bazena vodom. Obavljena je hidro proba, ispitane su električne instalacije i ventilacioni sistem. Konstatovano je da izvedeni arhitektonsko-građevinski radovi uglavnom spadaju u grube radove koji nisu previše osetljivi na atmosferske uticaje. Zbog toga, konstatovano je, nema značajnijih oštećenja, ali je, ipak potrebno uraditi nekoliko bitnih poslova pre nego što olimpijski bazen konačno bude predat na upotrebu žiteljima ovog grada.

Stručnjaci su, između ostalog, naložili da se mora ukloniti postojeći geotekstil i druga zaštita preko postojeće horizontalne hidroizolacije, postaviti novi geotekstil i izvršiti zatezanje. Potrebno je, takođe zazidati postojeće otvore na mašinskoj sali kroz koje je bila predviđena veza sa neplivačkim bazenom. Konstatovano je da je neophodno čišćenje horizontalnih oluka na podtribinskom prostoru. Bitno je, kažu nadležni, ugraditi geodetske repere za praćenje sleganja objekta i izvršiti nulto snimanje.

Jedan deo javnosti smatra da nije došlo do pucanja bazena usled sleganja i dugog stajanja, te da se ne radi o sanaciji objekta već o nastavku radova. Stručnjaci su konstatovali da je sleganja dela bazena, ipak bilo.

Naime, utvrđeno je da postoji problem sleganja, što je konstatovano u delu prelivnih ivica bazena od maksimalnih 34 milimetara. Kada je ovaj teren nasipan, a u neposrednoj blizini zalivnog jezera „Tikvara“ i Dunava, kao i sportske hale, koristio se pesak iz jezera, koje je na taj način delom i čišćeno i produbljeno. Međutim, još tada je bilo građevinskih inženjera koji su upozoravali da se pre nasipanja mora odvojiti pesak od mulja, te da se barem jednu godinu nasuti deo mora ostaviti da se slegne. Kažu da ni danas sleganje tla nije završeno, te da se mora pratiti.

Izbrisan bazen za neplivače

Sada je jasno da se, bar u dogledno vreme, u okviru kompleksa neće izgraditi bazen za neplivače, a jedna od ideja je bila da se ovde deca iz svih škola opštine uče plivanju. Novim lokacijskim uslovima i novom građevinskom dozvolom izbrisan je bazen za neplivače koji je bio predviđen prvobitnim projektom, ali i relaks bazen, te od čitavog projekta ostaje samo otvoreni olimpijski bazen.

O projektu i nekadašnjim željama da ovde bude izgrađen spa i velnes centar, restoran, da se bazen natkrije, da se izvrši bušenje termalne bušotine, pa kasnije razmišlja čak i o banji danas nema priča, a verovatno ni para. Umereniji kažu da prvo treba da se završi bazen koji je davno počet, da ovog leta Palančani konačno počnu da se ovde kupaju, a deca će se, verovatno i dalje brčkati u plićaku obližnje divne plaže jezera Tikvara.

Palančanima priča o izgradnju kompleksa otvorenih bazena predugo traje i puno košta. Do sada je utrošeno oko 170 miliona dinara, a sa sredstvima koja su odobrena od strane Pokrajinske vlade izgradnja samo otvorenog olimpijskog bazena premašiće 200 miliona dinara. Deo ovdašnje javnosti i prilikom pokretanja ideje bilo je protiv ovako zamišljenog projekta. Tvrdili su da Bačkoj Palanci treba zatvoreni bazen, pa makar ne bio olimpijski, kao, na primer, u Subotici. Tim pre što se može desiti da malo ko koristi ovaj bazen, kada na samo par stotina metara ima divne plaže na obalama jezera i Dunava.

[wonderplugin_slider id=9]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here