Nevakcinisana deca neće moći u vrtić

Država počela da primenjuje oštrije mere protiv epidemije.

591

Roditelji više neće moći da vode nevakcinisanu decu u vrtić, jer im pedijatri neće davati potvrde kojom se dokazuje da je dete zdravo za kolektiv. Ovo je prva, oštrija, mera koju je zdravstveni sistem primenio upravo zbog povećanog rizika od epidemije malih boginja.


Ovakvo obaveštenje iznenadilo je roditelje koji svoju decu leče na pedijatriji u Domu zdravlja Stari grad u Beogradu, opštini inače poznatoj po malom obuhvatu vakcinisanih MMR cepivom (male boginje, rubeole i zauške).

U Srbiji je inače smanjena vakcinisanost dece MMR vakcinom, zbog čega preti da se naruši kolektivni imunitet i na taj način poveća šansa za nastanak epidemije malih boginja.

Foto: Ana Ristović / RAS Srbija

„Iako od Gradskog zavoda za javno zdravlje svim domovima zdravlja redovno stižu dopisi da se mora raditi na povećanju procenta vakcinisane dece, neke ustanove nisu istakle ovakva obaveštenja, ali smo mi samoinicijativno odlučili da se ozbiljno pozabavimo ovim pitanjem. U obaveštenju smo naveli član, kako bi se roditelji na licu mesta uverili da to nije nešto što im nameću zdravstvene ustanove po sebi, već je to zakonska regulativa koja treba da se poštuje“, – objašnjava direktorka, dr Vesna Janjušević, koja dodaje da su se o ovoj meri konsultovali i sa lekarima i epidemiolozima.

Ona kaže da ovo nije bio jedini vid apela roditeljima da povedu računa o zdravlju dece.

Obaveštenja o vakcinaciji i na kućnu adresu

„Budući da prema našim podacima, oko 500 dece nije primilo potrebne vakcine rešili smo da svim roditeljima na kućnu adresu pošaljemo i pismena obaveštenja da je vakcinacija obavezna. Možemo da kažemo da je apel dao rezultate, pa smo za mesec dana vakcinisali oko 200 mališana, a još skoro 200 dopisa se vratilo kao nepoznate adrese, tako da ćemo proveriti šta je i sa tim“, – ističe Janjušević.

Pedijatri nisu hteli da „ucenjuju“ roditelje

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here