Ni u suši država nema sluha za seljaka

Izostala značajnija pomoć države u otklanjanju posledica suše.

711

Urgentni odgovori na sledeća pitanja još se čekaju: kolike su razmere štete, kakva bi pomoć zadovoljila poljoprivrednike, šta država čini kako bi pomogla sektoru proizvodnje hrane i kako poljoprivredu prilagoditi sve izraženijim klimatskim promenama?


Tri institucije moraju da deluju kao jedna

Iako se od početka sušnog perioda nagađa kako bi država mogla da pomogne u otklanjanju posledica suše, nekoliko meseci kasnije pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić rekao je da se efekti visokih temperatura i odsustva padavina – još procenjuju.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević izjavio je da stanje elementarne nepogode nije proglašeno ni 2012. godine, pa, prema njegovom mišljenju, ne može biti proglašeno ni ove godine. On za sada najavljuje  prolongiranje kredita pokrajinskih fondova za sledeću godinu, kao i prebacivanje izdvajanja za odvodnjavanje, takođe, za sledeću godinu.

Da bi poljoprivrednici dobili pomoć, tri institucije moraju da razmišljaju kao jedna: Ministarstvo poljoprivrede – Ministarstvo finansija – Vlada Srbije. Tu je nešto zatajilo, posebno u svetlu činjenice da se vlast hvali suficitom u budžetu.

Zatajile i opštine i Ministarstvo poljoprivrede

Odsustvo ozbiljnije akcije države je razumljivo. Mi u Srbiji nemamo jasne uslove za proglašenje elementarne nepogode, nemamo fondove za ublažavanje tih posledica. Nemamo ni spisak poslova, ni zaduženja za institucije za procenu štete. Nekadašnji sekretar Udruženja poljoprivrede pri Privrednoj komori Vojvodine i dobar poznavalac agrara Đorđe Bugarin kaže da su ove godine u reakciji na katastrofalnu sušu zatajile i opštine i Ministarstvo poljoprivrede:

Đorđe Bugarin

„Opštine su u toku leta, ne čekajući jesen, trebalo da formiraju komisije koje bi procenile posledice suše jer se to moglo uraditi i pre skidanja useva. Na osnovu toga su mogli skupštinama opština predložiti umanjenje poreza na imovinu kada je poljoprivredno zemljište u pitanju i poreza na katastarski prihod, s obzirom na to da je to u nadležnosti opština“.

Bugarin zamera državi što u skladu sa razmerama suše nije ukinula ili smanjila akcize na gorivo, a iz budžetske rezerve novčano pomogla kupovini ostalih inputa za jesenju setvu.

„Kod nas se izbegava da se suša proglasi elementarnom nepogodom, jer bi u tom slučaju država iz budžeta morala da participira u saniranju posledica takvih nepogoda. Stvari moraju da počnu da se menjaju ukoliko mi od Srbije, koja može biti potencijalno veliki izvoznik hrane, napravimo zemlju uvoznika hrane. To se već dešava zbog otvaranja tržište za dampinške, visoko subvencionisane proizvode. Kod nas su se subvencije svele na deklarativnu podršku“, dodaje Bugarin.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here