Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija

Cilj Projekta je korišćenje netaknutog potencijala regije Vojvodina/Bač-Kiškun

905

U Klubu nastavnika Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu 22. marta održana je konferencija kojom je ozvaničen projekat „VoBaNISTA ‒ Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija“.


Projekat se realizuje u okviru Intereg ‒ IPA programa prekogranične saradnje Mađarska‒Srbija.

Predvođen Fondacijom astronomske opservatorije iz Baje, projekat „VoBaNISTA“ okuplja naučne saradnike i profesore sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i članove astronomskih udruženja iz Novog Sada i Bačke Palanke. Cilj je korišćenje netaknutog potencijala regije Vojvodina/Bač-Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima, kulturnom nasleđu i njihovom razvoju u nove turističke atrakcije regiona.

Projekat se realizuje putem konstrukcije jedinstvene mobilne opservatorije koja turistima omogućava posmatranja astronomskih objekata kakvi su planete, zvezdana jata i galaksije, kao i pojava na našoj matičnoj zvezdi Suncu, prvenstveno sa područja zaštićenih prirodnih rezervata, ali i iz gradskih sredina.

To podrazumeva saradnju sa turističkim organizacijama, učešće na festivalima, astronomske kampove na Fruškoj gori, kao i organizovanje radionica koje će imati za cilj da ukažu na problem svetlosnog zagađenja.

O ovom programu smo za Internet portal RTS-a razgovarali sa Kristinom Bikit-Šreder, naučnom saradnicom na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koja je koordinator i supervizor projekta.

Na koji način će stručnjaci Fondacije astronomske opservatorije iz Baje, profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i članovi astronomskih udruženja iz Novog Sada i Bačke Palanke dati doprinos projektu?

‒ Projekat će imati dugoročni pozitivni uticaj na podizanje svesti o kulturnom nasleđu i očuvanju prirode. Inovativne turističke ponude obuhvatiće posete prirodnim rezervatima u programskoj regiji uz mogućnost upoznavanja noćnog neba, noćnog posmatranja životinja i edukacije o problemu svetlosnog zagađenja.

Svi članovi projekta će doprineti ostvarivanju planiranih rezultata projekta, kao što su konstrukcija jedinstvene mobilne opservatorije na PMF-u u Novom Sadu i izgradnja objekata u Baji u Mađarskoj poput novog planetarijuma i biciklističke rute sa upoznavanjem Sunčevog sistema.

Većina aktivnosti članova projekta biće usmerena u cilju realizacije astronomskih kampova, organizovanih posmatranja noćnog neba, kao i solarnih posmatranja, koja se mogu odvijati čak i u urbanim sredinama. Takođe će u okviru projekta biti organizovani radionice i predavanja koji će ukazati na problem svetlosnog zagađenja i edukovati posetioce o astronomiji.

Princip zajedničkog sistema upravljanja

Intereg ‒ IPA program prekogranične saradnje Mađarska‒Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014‒2020. Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica ‒ Mađarske i Srbije ‒ program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz okruga Čongrad i Bač-Kiškun u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji.

Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

Omogućićemo i posmatranja noćnog neba u različitim rezervatima prirode na teritoriji Vojvodine i Bač-Kiškuna pomoću organizovanih autobuskih ekskurzija u toku trajanja projekta, ali ćemo sa jedinstvenom mobilnom opservatorijom moći da posetimo i druga mesta, kao i da se pridružimo postojećim festivalima u ovom regionu.

Kada se očekuje konstruisanje i početak rada mobilne opservatorije koja će turistima omogućiti posmatranja astronomskih objekata?

‒ Konstrukcija mobilne opservatorije će početi krajem ove godine, a početak rada očekujemo na proleće 2019. godine.

Kako će izgledati najavljene radionice o svetlosnom zagađenju i kampovi na Fruškoj gori?

‒ Prva radionica na temu svetlosnog zagađenja biće održana krajem maja ove godine na Andrevlju na Fruškoj gori, gde će biti uključeni predavači iz inostranstva sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti.

Sredinom aprila biće održan Mesijeov maraton na Letenci na Fruškoj gori, gde će osim samog maratona biti održano i nekoliko zanimljivih predavanja, a za vreme Astronomskog kampa sredinom jula, takođe na Letenci, tokom četiri dana obezbedićemo šatore i paviljone za posetioce i autobuski prevoz na relaciji Novi Sad ‒ Letenka, kako bismo olakšali posetu predavanjima i brojnim zanimljivim sadržajima tokom Astronomskog kampa.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here