Novom Sadu i Beogradu nedostaje na stotine vozača autobusa

Ako imate D kategoriju odmah dobijate posao.

1014

Vozači gradskih autobusa masovno napuštaju Beograd i Novi Sad. Beogradu nedostaje na stotine vozača autobusa, a situacija je postala toliko alarmantna da svako ko ima dozvolu D kategorije može da računa na siguran posao.

Samo iz beogradskog GSP u poslednje vreme otišlo je oko 150 vozača, izjavio je za RTS direktor ovog preduzeća, Željko Milković.

„Nešto smo uspeli da nadomestimo. Dobili smo saglasnost Grada, ali to ide sve teže i teže. Teško je naći ljude, imamo stalno otvorene konkurse“, kazao je on.

Deo vozača u GSP prešao je iz redova privatnih prevoznika, pa je i kod njih nastao problem manjka zaposlenih. Kako list saznaje od prevoznika, vozači im odlaze u GSP jer imaju nešto bolje uslove rada, ali i referencu za odlazak u neku inostranu firmu.

U Hrvatskoj vozači autobusa zarađuju i više od 800 evra, već u Sloveniji ta brojka je duplo veća, a u nekim evropskim zemljama i više od 2.500 evra. S druge strane, rad na gradskim linijama je najteži.

„Gradski saobraćaj je najteži režim rada vozača. Vožnja stani-kreni, veliki broj prepreka na putu, automobili, biciklisti, pešaci… Putnici stalno ulaze i izlaze i o njima treba voditi računa“, kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Vozači biraju međugradske i međunarodne linije, a rad u inostranstvu za njih ne predstavlja problem – provedu nedelju, dve u inostranstvu, pa se vraćaju porodicama.

Manjak radne snage veliki je problem i za bezbednost u saobraćaju, tvrdi Božović. Kažnjavanje nesavesnih vozača ne donosi željeni rezultat jer su oni svesni i da pored ekscesa koji su napravili nema ko da ih odmeni, a otvorena su im vrata i da pređu kod nekog drugog prevoznika.

Podsetimo, mesecima je i gradski prevoz u Novom Sadu neredovan jer nedostaje vozača autobusa. Situacija je toliko alarmantna da pojedini vozači, rečeno u sindikatu GSP, rade slobodnim danima.

„Već duži period se suočavamo sa manjkom vozača. To je tako zato što jedan broj vozača, zbog loših plata i teških uslova rada, napušta preduzeće i odlazi u zemlje Evropske unije gde su višestruko više plaćeni. Onda preduzeće pokušava da angažuje vozače da rade na slobodan dan, što je teško, jer je tim ljudima dosta i tih pet dana koje odrade, tako da teško mogu da dođu i šestog dana.

To se posebno odrazilo kada su bile niske temperature u zimskom periodu, kada se povećao broj vozača na bolovanju. Isto tako i sada kada su visoke temperature, zbog loših uslova rada, većina vozila nema klimu, povećao se broj ljudi na bolovanju i ne možemo da ispoštujemo u potpunosti red vožnje, pa se pojedini polasci ni ne dogode“, naveo je predsednik sindikata „Nezavisnost“ u ovom preduzeću Obrad Tepić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here