Novosađani mozaikom od čepova oborili Ginisov rekord

2835

Mozaikom od plastičnih čepova veličine 621 metra kvadratnog oboren je Ginisov rekord u akciji „Čepom u svet“ na Trgu slobode.


Ovu akciju je iniciralo udruženje „Čepom do osmeha“ koje već pet godina sakuplja čepove, reciklira ih, a dobijenim novcem pomažu mališane sa invaliditetom.
Mozaik na kom je prikazana Zemlja, reciklaža, maskota „Čepom do osmeha“, takozvani Čepko, kao i golub mira, te sat na Petrovaradinskog tvrđavi, napravljen je od više 1,3 miliona čepova.
„Veoma sam ponosna na sve učesnike koji su tu od početka akcije, kao i na volontere koji su nam se pridružili. Ovo je volonterska organizacija koja okuplja ljude koji su voljni da odvoje svoje slobodno vreme kako bi ga usmerili na nešto korisno za opšte dobro. ‘Čepom do osmeha’, kao i današnja manifestacija ‘Čepom u svet’ predstavljaju pravi primer kako možemo zajedničkim snagama pomoći deci kojoj je ta pomoć neophodna i istovremeno štiti životnu sredinu“, kazala je Vanja Petković iz „Čepom do osmeha“.
U obaranju rekorda učestvovalo je oko 300 volontera iz nekoliko gradova Srbije. Svemu je prethodio ozbiljan posao sortiranja čepova, a potom i pravljenje skice kako bi sve izgledalo.
Radilo se nekoliko meseci kako bi se akcija uspešno realizovala. Iako je lepo vreme poslužilo sve učesnike u obaranju rekordu, male nezgode pravio je vetar koji je odnosio čepove.
Akciju su pomogli Fondacija „2021“ i Omladinska prestonica Evrope „Opens“, a događaju su prisustvovali i gradonačelnik Miloš Vučević i ministar za rad Zoran Đorđević.
Snimak manifestacije biće prosleđen Ginisovoj komisiji koja će i zvanično potvrditi obaranje rekorda.
 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here