Акција чишћења „Чисто из љубави – за боље сутра“ одржана у Бачкој Паланци

У организацији Удружења "Чепом до осмеха" и компаније "Lidl Srbija"

862
Извор: Чепом до осмеха

Удружење „Чепом до осмеха“ из Новог Сада је у петак 03.06., заједно са представницима компаније „Lidl Srbija“, волонтерима и грађанима, МНРО Бачка Паланка, „Green Group“, локалне самоуправе и ЈКП „Комуналпројект“, успешно реализовало осму акцију чишћења коју организује компанија „Lidl Srbija“ под слоганом „Чисто из љубави – за боље сутра“.


У оквиру ове акције очишћено је приобаље Цврцине баре која представља станиште птица какве се врло ретко могу наћи у овом делу Подунавља. Цврцина бара је локалитет где се гнезди ћубасти гњурац, еја мочварица и трстењаци а присутне су и мрке чапље, чапљице и белобрке чигре.

Извор: Чепом до осмеха

Такође у Парку природе свој дом је пронашло и 11 врста водоземаца и 6 врста гмизаваца што чини 48% од укупног броја врста које настањују читаву Србију и сви су на листи заштићених врста.

У петак је у акцији чишћења било укупно 30 волонтера. Прикупљен је следећи отпад: ПЕТ, конзерве, стаклена амбалажа, папир, гуме, а део отпада ће бити разврстан и рециклиран. Процењена тежина рециклабилног отпада је 72 килограма док је процењена тежина комуналног отпада 2468 килограма. Сав сакупљени рециклабилни отпад иде у хуманитарне сврхе односно, прикупљена средства ће бити искоришћена за куповину једног од помагала за децу са сметњама у развоју.

Количина по типу отпада који је одвојен за рециклажу:

  • ПЕТ – 31 кг – 651 ком
  • Стакло – 25 кг
  • Лименка – 16 кг – 880 ком

„Човек је главни непријатељ свом једином а нашем заједничком дому – нашој планети Земљи“, изјавила је директорка удружења Вања Петковић након акције чишћења.
ЕКО караван „Чисто из љубави – за боље сутра“ наставља свој успешан пут у заштити животне средине новим акцијама по целој Србији.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here