Bačka Palanka među četiri opštine u kojima nije počela grejna sezona

1341

BEOGRAD: Toplane u Srbiji počele su s daljinskim grejanjem stanova i poslovnih prostora, energenti su obezbeđeni, pa tokom grejne sezone treba očekivati redovno snabdevanje toplotnom energijom, rekao je za Tanjug predsednik udruženja toplana Srbije Dragan Stojanović.


U udruženju je 56 toplana, a do sada sa grejanjem nije krenulo njih nekoliko manjih, ali i one će to učiniti 15. oktobra kada zvanično počinje grejna sezona.

U ovom trenutku sa grejanjem se nije počelo u Knjaževcu, Bačkoj Palanci, Srbobranu i Žitištu. Njihov start očekujemo od 15. oktobra, rekao je on.

On kaže da ima dugova toplana za energente, ali da to ne bi trebalo da ugroži sezonu jer su sa snabdevačima uglavnom napravljeni reprogrami.

 

Činjenica da je ugovoreno oko 63 procenta prirodnog gasa, oko 36 procenata mazuta i 80 procenata uglja dogovori da će sigurnost snabdevanja toplotnom energijom biti održana u potpunosti, rekao je on.

Korona kriza uticala delom na naplatu toplana od građana i pravnih lica, kaže on i dodaje da građani duguju ukupno toplanama skoro 20 milijardi dinara.

Najvažnije je da nema takvih dugova koji će ugrožavati ovu grejnu sezonu, ocenio je Pavlović.

Cena daljinskog grejanja se ne menja, a Pavlović objašnjava da više faktora utiče na formiranje cene i da je daljinsko grejanje najjeftinije u Obrenovcu, Požarevcu i Kostolcu gde se toplotna energija kupuje od termoelektrana.

U Srbiji je na sistemima daljinskog grejanja 636.880 domaćinstava u Srbiji ukupno na sistemima daljinskog grejanja što je više od četvrtine ukupnog broja domaćinstava u Srbiji.

S poslovnim prostorima ukupna površina koju svojim radom u grejnoj sezoni pokrivaju toplane je 45 miliona kvadratnih metara.


Pogledaj: Novi uslovi za odlazak u penziju od 1. januara

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here