Bačka Palanka: Prošle godine 11 slučajeva fizičkog nasilja među učenicima

Informacija o stanju bezbednosti učenika na teritoriji opštine Bačka Palanka

528
Foto: Canva

BAČKA PALANKA: Informacija o stanju bezbednosti učenika u školama i PU „Mladost“ u opštini Bačka Palanka za školsku 2020/2021. godinu usvojena je na sednici Opštinskog veća održanoj u sredu, 22. septembra. 


Kako se navodi u tekstu ovog dokumenta, koji je pred većnike iznela izvestilac Vera Žarković, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, gotovo kompletnu prošlu školsku godinu obeležila je borba sa korona virusom te su sve vaspitno obrazovne institucije veliku pažnju posvetile su realizaciji nastave na daljinu.

Na osnovu dostavljenih izveštaja škola sa teritorije opštine Bačka Palanka, u školskoj 2020/2021. godini, Timovi za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja su utvrdili i procesuirali više slučajeva nasilja 1. nivoa koji su okvalifikovani kao verbalna i socijalna kategorija prekršaja, 11 slučajeva nasilja 2. nivoa koje je svrstano u fizičko nasilje među učenicima i zabeležena su 2 slučaja pretnje fizičkim nasiljem koje nije realizovano. Nisu zabeležni slučajevi nasilja 3. stepena.

Kako dalje stoji u tekstu, u mesecu maju 2021. godine OŠ „Vuk Karadžić“ obratila se PS Bačka Palanka sa molbom da se pojača prisustvo policije u satima kada učenici dolaze i odlaze iz škole zbog prisustva migranata. U ŠOMO „Stevan Hristić“ zabeležena je incidentna situacija kada je maloletnik ušao u školsko dvorište i izbušio gume na biciklima koji su bili u školskom dvorištu. O ovom incidentu obavešten je Centar za socijalni rad i PS Bačka Palanka, koji su adekvatno reagovali.

OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bačke Palanke u svom izveštaju navodi da je početkom septembra 2020. godine u ovoj školi proradio novi sistem video nadzora sa 16 kamera, a da je trenutno sistem u fazi proširenja ugradnjom još 10 kamera. Na taj način, blizu 80% unutrašnje i spoljne površine škole biće pokriveno video nadzorom.

Kada je u pitanju Predškolska ustanova „Mladost“, tokom radne 2020/2021. godine nije bilo zabeleženih slučajeva diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, navedeno je u Informaciji o stanju bezbednosti učenika i dece.

Na osnovu podataka Policijske stanice u Bačkoj Palanci, podneto je 9 krivičnih i 2 prekršajne prijave za dela koja su učinjena u objektima škole i ispred škole i reagovano je još u 31 slučaju koji se ne kvalifikuju kao prekršajno ili krivično delo.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here