Bačka Palanka: Stigle zaštitne maske

Evo koja je cena

7656
Foto: Unsplash

Kako je i najavljivano prethodnih dana, u apoteke u celoj Srbiji, juče i danas distribuirane su zaštitne maske.


Načelnica Službe za farmaceutsku delatnost Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“, Miona Radoš za BAP VESTI kaže da je jutros (26.03.) u Gradsku apoteku i sve apoteke u selima opštine Bačka Palanka stiglo po 500 zaštitnih maski za jednokratnu upotrebu.

„Cena jedne maske biće 85 dinara. Jedan kupac može da kupi maksimalno 10 komada, i to je stav Vlade Srbije. Gužve su ogromne, pacijenti zovu po ceo dan i pitaju kad maske stižu. Iskreno se nadam da će svaki dan biti ovakvih nabavki, jer ovaj broj maski koji je stigao, ne zadovoljava potrebe našeg stanovništva“,

Kako navodi naša sagovornica, u trebovanju koje je apoteka u Bačkoj Palanci uputila Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, naveden je broj stanovnika opštine Bačka Palanka i traženo je još 20% više.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Želimo da svi budu zbrinuti, posebno rizične grupe. Međutim, mi smo dobili samo 500 maski po apoteci bez ikakvog obrazloženja zašto samo toliko. Kada znate da jedan pacijent može da kupi 10 maski, to su potrebe za 50 pacijenata. Nadamo se ipak da će to biti regulisano i da je ovo samo prva isporuka koju su mogli da isporuče“, kaže Miona Radoš.

Rukavica i dezinfekcionih sredstva trenutno nema, ali isporuka i ovih proizvoda se takođe očekuje narednih dana.

Povodom pisanja na društvenim mrežama da državna apoteka u Bačkoj Palanci krši uredbu Vlade Srbije i naplaćuje maske više od 120 dinara, kolika je maksimalna cena određena upravo novom uredbom, Načelnica Službe za farmaceutsku delatnost Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“, Miona Radoš kaže:

„Nesporazum je nastao pošto je naša apoteka, u želji da premostimo ovu nestašicu zaštitnih maski, poručila od jedne firme koja se bavi šivenjem maski, platnene jednoslojne, dvoslojne i troslojne maske za višekratnu upotrebu. Pustili smo ih u prodaju pošto je narod bio u panici. Nabavna cena tih maski je bila takva da, kada se uračuna PDV i minimalna marža, mi nismo imali nikakvu zaradu, u čega su finansijski inspektor i predsednik opštine imali uvid. Cena te maske je bila oko 220 dinara. To su maske koje mogu svaki dan da se otkuvaju i opeglaju i jedna osoba može duže da je koristi“.

Kako navodi Miona Radoš, nakon što se prodaju maske za jednokratnu upotrebu, ponovo će biti u prodaji i platnene maske.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here