У Бачкој Паланци повећана потражња за основним намирницама

Продавци апелују на потрошаче да не изазивају панику

1576
Фото: Бап вести /илустрација

Након бројних информација да је на тржишту, због сукоба између Русије и Украјине, реално очекивати нови раст цена брашна, уља, шећера и горива медији у Србији преносе да се испред маркета претходних дана праве редови и да је повећана потражња за основним животним намирницама. Истраживали смо какво је стање у општини Бачка Паланка, да ли постоји повећана потражња купаца основних намирница, какво је стање залиха и снабдевања у општини Бачка Паланка.

Продавци апелују на потрошаче да не изазивају панику

Како истичу из Касице С која има продајне објекте у Бачкој Паланци, Челареву, Бачу и Бачком Петровцу, потражња за основним намирницама у претходних неколико дана је порасла за пет пута.

-Највише се купују уље, брачно и шећер и купци пазаре пакете намирница. Приметили смо да постоји паника међу потрошачима, али напомињемо да нема потребе за тим. Брашна, уља, шећера и осталих намирница има довољно. Постоје велике количине залиха, а снабдевање је редовно. – рекли су за БАП ВЕСТИ из Касице С. 


Из АD „Podunavlja“ које има продајне објекте на територији Бачке Паланке, као и у свим селима наше општине кажу да нису приметили значајно повећање потражње за основним животним намирницама. Напомињу да је повећања потражња за белим брашном, али у веома малом проценту.

-Залиха има довољно, а токови редовног снабдевања и дистрибуције су као и до сада, редовни и без проблема. – истичу из Ad Podunavlja.


У у малопродајним објектима МАXI-ja,  који има два објекта на територији Бачке Паланке, незванично су истакли за БАП ВЕСТИ да је потражња за белим брашном изазито велика, али да су рафови пути и да нема потребе за гомилањем хране, зато што свега има довољно.

Нема места страху, пшенице има довољно

У медијима су се појавиле анализе стучњака који најављују могућност несташице пшенице на светском тржишту, али из Владе Србије истичу да Србија није у проблему и да производимо двоструко више пшенице и кукуруза него што су потребе становника Србије. Како је најавио председник Србије Александар Вучић, Србија је припремила мере да огераничи извод пшенице и кукуруза уколико буде потребно.

Дешавања на тржишту

Цене пшенице током недеље су достигле деветогодишњи максимум, услед геополитичких дешавања између Украјине и Русије. Крајем недеље, услед дешавања на светској политичкој сцени, дошло је до повећане тражње, а самим тим и раста цене пшенице. Рекордно висока цена забележена је на нашем тржишту кукуруза. Енормни раст цене гаса утростручио је цену ђубрива. Држава је због тога укинула царину на увоз ђубрива и обезбедила бескаматне кредите.

Колико ће храна коштати у наредном периоду тешко је рећи. Чињеница је да на светском тржишту цене прехрамбених производа тренутно расту у просеку два до четири одсто месечно.

Србија производи довољно пшенице и кукуруза за себе и у том смислу наше тржиште није ни најмање угрожено. Оно што ће бити извезено зависиће од конкурентности наше цене и од евентуално неких мера ограничења увоза уколико их држава донесе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here