Dodeljena sredstva za pošumljavanje i preduzeću „Luka Bačka Palanka“

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opredelio ukupno 43 miliona za pošumljavanje u Vojvodini

335
Фото: Pexels

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je šest ugovora o dodeli ukupno 43 miliona za pošumljavanje u Vojvodini.


Ugovori su uručeni Javnom preduzeću „Vojvodinašume“, koje je dobilo najviše sredstva na ovogodišnjem konkursu, zatim Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, Javnom preduzeću za komunalnu infrastrukturu i usluge „Kikinda“, JKP „Graditelj“ u Srbobranu, JKP „Komunalac“ u Titelu i preduzeću „Luka Bačka Palanka“.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić je ovom prilikom istakao da su sredstva u Budžetskom fondu za šume ove godine znatno veća nego ranije, te da je cilj da se ta ulaganja podignu na još viši nivo.

„Ove godine je za pošumljavanje opredeljeno 50 miliona dinara, od čega je na konkursu iskorišćeno 43 miliona. Pozivamo lokalne samouprave da naredne godine koriste sredstva koja Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izdvaja za pošumljavanje, jer je važno da zajednički radimo na tome da se površine pod šumama u Vojvodini povećaju“, kazao je Božić.

Inače, ove godine su iznosi za pošumljavanje po hektaru u proseku 30 odsto viši nego ranije. Tako je za pošumljavanje tvrdim lišćarima predviđeno 200.000 dinara po hektaru, za pošumljavanje mekim lišćarima 160.000 dinara, a za pošumljavanje bagremom 130.000 dinara po hektaru.

U 2020. godini u Fondu za šume izdvojeno je nula dinara za pošumljavanje. Međutim, veliki problem predstavlja to što se novac za pošumljavanje retko iskoristi u punom iznosu.

Prema zvaničnim podacima koje je 021.rs prošle godine dobio od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na pošumljavanje je, umesto namenjenih 83.081.350 dinara, od 2015. do 2020, utrošeno 35.782.819 dinara. Novac ovog Fonda iskorišćen je za 260 hektara novih šuma. Korisnik Fonda za šume koji je utrošio najviše novca za pošumljavanje je Javno preduzeće „Vojvodinašume“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here