Емотивна седница Скупштине општине – усвојена иницијатива за отварање Дневног боравка

Дневни боравак за МНРО децу у згради МЗ Братство

1209
Извор: Недељне новине

БАЧКА ПАЛАНКА – Одборници Скупштине општине Бачка Паланка донели су у уторак (05.07.) једногласну одлуку да се дневни боравак за ментално недовољно развијену децу налази у згради Месне заједнице „Братство“ у улици 20. октобра 64.


Претходно је Скупштина општине разматрала народну иницијативу поднету од стране Удружења МНРО Бачка Паланка. Подсетимо да је ово удружење пролетос прикупило више од 7.000 потписа за отварање дневног боравка за ментално недовољно развијену децу у нашој општини.

– Ово је велики дан за нас на који је Друштво МНРО чекало више од деценије, рекла је Јарослава Молнарова из Друштва МНРО и наставила:

– Родитељи деце са сметњама у развоју су на свој начин приказали проблем актуелном председнику Србије Александру Вучићу на предизборном скупу марта ове године у Бачкој Паланци, и то не из хира, већ из чисте потребе. Циљ народне иницијативе је био да се грађани наше општине упознају са проблемом. За само четири дана скупили смо више од 7.000 потписа и сматрам да је изградња дневног боравка приоритет приоритета у општини Бачка Паланка. Овом приликом желим да се захвалим грађанима који су се потписали и дали подршку нашим захтевима.

– За последњих двадесет година сваки председник Општине осим Драгана Бозала, који није био упознат са нашим проблемом, није имао разумевања и осим обећања нисмо добијали ништа више. Наша деца после завршене основне и средње школе добијају диплому и на томе се завршава. Деведесет одсто деце због свог телесног или менталног оштећења нису способни за рад. Остају у својим кућама, са својим родитељима који се брину о њима 24 сата. Осамдесет одсто породица са дететом са сметњама у развоју је једнородитељска, најчешће је то мајка и дете. Уколико је мајка тада била радно ангажована, мора да да отказ и прелази у другарицу, мајку, пријатељицу личног пратиоца, дефектолога, психолога, логопеда, психијатра… Њој не преостаје ништа друго осим да се обрати Центру за социјални рад за социјалну помоћ од само 15.000 динара месечно. Уколико мајка у предузећу у коме је радила није проглашена технолошким вишком, нема право ни на ту социјалну помоћ. Мајка је до тада била радно способна особа, а преласком да брине о свом детету 24 сата постаје радно неспособна.

– Многе породице су нашле решење тако што су се преселиле у неке градове где постоје дневни боравци за децу са сметњама у развоју. Ми нећемо и не желимо да се селимо из Бачке Паланке, јер наша деца припадају овом граду. Врата дневног боравка ће бити отворена за све, а радни центар у оквиру дневног боравка би деци омогућио да се осећају корисним члановима друштва. Ова услуга би омогућила родитељима да њихова деца не заврше у установама социјалне заштите. Мој син има 19 година и аутистичан је, највише чега се плашим да ће завршити у социјалној установи и да ће бити под лековима, везан за кревет, унеређен, гладан и жедан. Свако вече кад идем да спавам замислим једну жељу, а то је да умре пола сата пре мене. Тешко је ходати у нашим ципелама. Као родитељи деце са сметњама у развоју осећамо, падамо и устајемо. Тешком муком настављамо даље, али идемо само напред. За нас је свака борба победа.

Председник Скупштине општине Бачка Паланка је био врло задовољан што је ова одлука усвојена.

– Никад тежа седница Скупштине општине, рекао је Чавић и додао: – Нисам могао да суздржим сузе у једном тренутку, јер је тешка тема која се вуче годинама па и деценијама. Коначно смо близу краја. Нашли смо заједничко решење по питању локације дневног боравка у објекту који ће се преуредити. Прошле недеље се приступило изради пројектно-техничке документације и већ су стручњаци обилазили тај објекат и снимали га. После тога ћемо сести и направити договор о заједничком финансирању, а поједини привредници су се јавили да би хтели да помогну. И покрајински секретар Предраг Вулетић је најавио да ће Покрајина обезбедити део средстава за реконструкцију. Један део објекта до улице ће се реконструисати, а други део ће морати поново да се изгради. У овом дневном боравку ће се вршити инклузија, а моћи ће и други ученици основних школа да у њему бораве и друже се са децом са сметњама у развоју. Деца из МНРО су то свакако заслужила. Дневни боравак ће бити на понос свим грађанима наше општине, а првенствено деци са сметњама у развоју.

– Постоје две групе у дневном боравку, за лица до 26 година старости и старије од 26 година. Они не могу да буду бити истовремено ту, тако да ћемо у наредном периоду морати радити на још једном дневном боравку за старије од 26 година. Има много могућности, а у наредном периоду можемо да разрађујемо идеје око комплекса у Багремари. Идеја Друштва МНРО је да се у Багремари отвори радни центар за децу са сметњама у развоју.

– У складу са тим је формирана Радна група чији је задатак праћење реализације овог пројекта, а њен мандат траје до добијања употребне дозволе објекта. У Радну групу су именовани Милкица Петржљан испред локалне самоуправе за члана, а Тамара Ковачевић за заменика члана. Чланови Радне групе су такође Татјана Буха (члан) испред локалне самоуправе, а Слободанка Малешевић Јагодић (заменик члана), затим Људмила Јамушаков испред ЈП „Стандард“ за члана, док је њен заменик Милена Ракин. Јелена Вишекруна испред покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова је именована за члана Радне групе, а њен заменик је Марко Миличевић. Испред Друштва МНРО Бачка Паланка је члан Радне групе постао Ненад Вајагић, а његов заменик је Јарослава Молнарова.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here