Gimnazija „20. oktobar“ obeležava Dan škole

Ove godine kroz skromnu đačku priredbu

783

BAČKA PALANKA: Gimnazija „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci danas (20.10.) obeležava Dan škole. 


Zbog epidemijske situacije, prošle godine (2020.) Dan škole nije bio obeležen, a ove godine biće, ali vrlo skromno, kako za portal BAP VESTI navodi direktorka ove školske ustanove, Tamara Antić. U 17:30 u školi će biti održana đačka priredba, za manji broj profesora i učenika.

Gimnazija „20. oktobar“

Na prelasku iz XIX u XX vek Građanska škola u Bačkoj Palanci dobila je svoju prvu zgradu. U toj zgradi počela je rad, pola veka kasnije osnovana, Gimnazija.

Gimnazija u Bačkoj Palanci zvanično je osnovana 17. januara 1945. godine. Počela rad sa 344 učenika, kao nepotpuna mešovita gimnazija. Imala je zvaničan naziv “Državna realna gimnazija” Bačka Palanka.

Od 1948. to je potpuna, mešovita gimnazija, do danas, sa svim promenama kroz koje je prošao obrazovni sistem u zemlji. Reformom iz 1975. godine Gimnazija je transformisana u Centar za društvene delatnosti. Od 1990. godine ponovo je postala Gimnazija opšteg tipa.

Danas školu pohađa preko 350 učenika u 16 odeljenja opšteg tipa, društveno – jezičkog i prirodno-matematičkog smera. Nastavnički kolektiv čini više od 40 nastavnika. Opremljeni su kabineti za biologiju, fiziku, hemiju, muzičku kulturu, tri kabineta za informatiku, fiskulturna sala.

Školska biblioteka – medijateka raspolaže fondom od preko 5000 knjiga od čega je jedan broj na stranim jezicima. Opremljena je dobrom stručnom i metodičkom literaturom, kao i elektronskom opremom koja omogućuje pripremu kvalitetne nastave.

Gimnazija radi u prostranoj zgradi koju koristi zajedno sa Srednjom stručnom školom “Dr Radivoj Uvalić”. Delovanje dveju škola različitog tipa pod istim krovom, u mnogome otežava organizaciju rada, ali istovremeno otvara mogućnost jednog posebnog vida saradnje, prožimanja i uzajamnog pomaganja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here