In memoriam – učiteljica Barica Pilipović

4918

U utorak, 1.12.2020., nakon kraće bolesti u Novom Sadu preminula je učiteljica u penziji, Barica Pilipović, u sedamdesetoj godini života.

Barica Pilipović je čitav svoj radni vek provela kao učiteljica u OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Obrovcu i OŠ „Klara Feješ“ (kasnije „Desanka Maksimović“) u Bačkoj Palanci. Sa decom je radila punih 39 godina i izvela na put 12 generacija. Svoju prvu generaciju dobila je 1975. godine. Izvela je, kako je sama govorila, decu koja se danas bave raznim zanimanjima, ali se niko nije stideo onog što radi jer je uvek na prvom roditeljskom sastanku govorila kako svako zanimanje ima svog doktora. Na taj način roditeljima je stavljala do znanja da ne vrše pritisak na decu.

U Obrovcu je osnovala žensku pevačku grupu „Svetozar Marković“, a škola u Bačkoj Palanci „Desanka Maksimović“ ponela je to ime upravo zahvaljujući inicijativi učiteljice Barice. Bavila se i društveno-političkim radom, a bila je i sekretar Komiteta u Bačkoj Palanci.

Njena saradnja sa decom, roditeljima i direktorom škole zasnivala se na tome da se deci kojoj je to potrebno, pomogne. Dok su se u školama nosile uniforme, ona ih je obezbedila za svu decu. I dok se danas mnogi prosvetni radnici muče sa inkluzijom, učiteljica Barica je ljubavlju prema deci postigla da se u odeljenju sa mnogo različite dece, svi zajedno igraju i pomažu jedni drugima.

Barica Pilipović je rođena 2. avgusta 1951. godine. Iza sebe je ostavila dva sina, Đuricu i Marijana i dvoje unuka, Luku i Laru.

Sahrana će biti održana u nedelju, 6.12. u 14:15 na Gradskom groblju u Novom Sadu i njoj će prisustvovati samo najuži članovi porodice i prijatelja.

Svi oni koji bi želeli da se oproste od Barice, njena i želja njene porodice je da, umesto kupovine cveća, uplate novac za lečenje nekog bolesnog deteta.

Učiteljice, hvala na svemu!


Pogledaj: Deca su izgubila poverenje u učitelje

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here