Јавни позив за јавну расправу о Нацрту плана развоја Општине Бачка Паланка за период 2022-2030. године

Лице задужено за давање информација у вези са Нацртом плана и активностима везаним за јавну расправу је Велимир Радованов, помоћник председника Општине за област економски развој и урбанизам. 

417

Општинско веће Општине Бачка Паланка упутило је јавни позив за јавну расправу о Нацрту плана развоја општине Бачка Паланка за период о 2022-2030. године.


Јавна расправа о Нацрту плана ће се одржати у периоду од 08. фебруара до 28. фебруара 2022. године. 

Учесници јавне расправе су представници надлежних државних органа, органа аутономне покрајине, органа јединице локалне самопураве, еминентни стручњаци у овој област, као и друге заинтересоване стране (правна и физичка лица).

Лице задужено за давање информација у вези са Нацртом плана и активностима везаним за јавну расправу је Велимир Радованов, помоћник председника Општине за област економски развој и урбанизам. 

Нацрт плана биће објављен ја јавној презентацији која ће се одржати у понедељак, 14. фебруара 2022. године са почетком у 11 часова у великој сали Општине Бачка Паланка, Краља Петра Првог број 16 у Бачкој Паланци.

Уколико имате предлоге и сугестије о измени овог документа, можете их доставити Канцеларији за локално-економски развој на маил адресу: [email protected] и поштом на адресу: Одељење за привреду – Канцеларија за локално-економски развој Општинске управе Општине Бачка Паланка Краља Петра Првог број 16 у Бачкој Паланци.


План развоја општине Бачка Паланка за период од 2022 до 2030 можете погледати ОВДЕ. 

План развоја Општине Бачка Паланка 2022-2030. године дефинише план за дугорочно одржив развој и све приоритете једног друштва окупља у овом документу. Основна идеја развоја општине Бачка Паланка за наредни период јесте унапређење квалитета живота грађана и унапређења јавне инфраструктуре уз инвестициона улагања, унапређење животне средине и развој индустријских зона.
Дефинишући стратешке циљеве и приоритете по областима, Општина је узела у обзир све потребе локалне самоуправе, чиниоца друштва и грађана. Овим документом се уводе нове развојне теме које одговарају на савремене потребе Општине, док се истовремено  настављају и реализују велики пројекти утврђени стратешким плановима. Транспарентни и партиципативни процеси у обликовању будућности Бачке Паланке афирмишу Општинску управу као савремену, отворену и одговорну према грађанима.

Анализа задовољства грађана животом у општини Бачка Паланка 

На сајту општине је такође објављен документ који садржи  Анализу упитника о задовољству грађана животом у општини Бачка Паланка. Испитивање ставова заинтересованих страна и циљних група о друштвеном и економском развоју, животној средини и инфраструктури у општини Бачка Паланка у оквиру процеса израде Плана развоја општине Бачка Паланка, спроведено је у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Бачка и уз подршку Института за економику пољопривреде Београд, а под покровитељством Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу АПВ.

Оно што учесници анкете не желе у својој Општини до 2030. године јесу, пре свега, дивље депоније и смеће (19), незапосленост (8) као ни факторе деградације животне средине (8). Ове одговоре је тешко приказати графички и бројчано јер су одговори веома разнолики и мало их је. Велики број испитаника није дао одговор на ово питање, чак 397 анкетираних грађана (65,6%). Велики број одговора је „не знам“, „надам се бољем“ и слично.
Као приоритетну област улагања и развоја у Општини испитаници пре свега виде сектор пољопривреде (310 гласова), затим сектор МСП (193 гласова) који има потенцијал запошљавања и отварања нових радних места. Иза овог сектора по броју гласова следи унапређење инфраструктуре (водовод, канализација, путна, пословна инфраструктура и сл.) са 63 гласа, затим развој туризма са 20 гласова, улагање у развој образовања, културе и спорта, здравствена и социјална заштита (11 гласова), унапређење животне средине (квалитет воде и ваздуха, уређење депонија, повећање зелених површина и слично), 6 гласова и 1 глас за све понуђене одговоре.

 

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here