Moguća rekonstrukcija dvorca u Čelarevu i vila u Bačkoj Palanci

Ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, održala sastanak sa vodećim ljudima opština

1385
Foto: wikipedia

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održala je sastanak, protekle nedelje, sa gradonačelnicima i predsednicima opština koji na teritoriji svojih lokalnih samouprava imaju dvorce, vile i letnjikovce, u cilju očuvanja kulturne baštine.


Gojković je sa gradonačelnicima i predsednicima Sombora, Srpske Crnje, Bečeja, Novog Bečeja, Vrbasa, Temerina, Sečnja, Bačke Palanke, Beočina, Futoga, Vršca, Banje Koviljače, Aranđelovca, Ćuprije i Vrnjačke banje razgovarala o mogućnostima rekonstrukcije objekata, kao i o utvrđivanju njihove namene.

Ovom prilikom je istakla da je projekat pokrenut kako bi se sagledalo stanje dvoraca, vila i letnjikovaca koji imaju veliki potencijal i čijom obnovom i utvrđivanjem namene bi se stvorili uslovi za dalji razvoj kulturnih sadržaja i turizma.

Ministarka kulture je takođe naglasila da će uz ekspertsku pomoć Francuske biti napravljena studija izvodljivosti za 25 objekata, nakon čega će ceo proces biti pokrenut, prenosi Tanjug.

Radna grupa Ministarstva kulture i informisanja Srbije prethodno je popisala 118 takvih objekata koji su spomenici kulture ili se nalaze u statusu pod prethodnom zaštitom, a od ukupnog broja 82 su u državnoj svojini, od kojih se velika većina nalazi u lošem stanju.

Nakon popisivanja dvoraca, vila i letnjikovaca formirana je i Radna grupa Vlade Srbije za analizu utvrđenog stanja pregledanja namene i korišćenje objekata, koju čine predstavnici resora kulture, turizma, građevine i privrede, a koja će analizirati utvrđena stanja, predložiti namene i korišćenja ovih objekata.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here