Opština Bačka Palanka dobila sredstva za unapređenje energetske efikasnosti u javnim ustanovama

Pola milijarde dinara za 20 lokalnih samouprava u Srbiji

1820
Foto: Printscreen, Youtube/belami.rs

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, uručila je gradonačelnicima i predsednicima opština 20 lokalnih samouprava ugovore za finansiranje projekata za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.


Mihajlović je ovom prilikom izjavila da se Vlada Srbije opredelila da povećanje energetske efikasnosti bude nacionalni cilj i prioritet, jednako važan kao i izgradnja hidroelektrana.

„Pola milijarde dinara smo obezbedili za ove projekte, koji znače uštedu energije i niže račune. Ali, znače i smanjenje emisije ugljen-dioskida za 3.000 tona, uštedu 6,9 miliona kWč, što je poređenja radi energija koju potroši 650 domaćinstava. Više od 4.000 dece imaće kvalitetniji život, zimi im neće biti hladno a leti pretoplo, a računi će biti niži nego danas“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je dodala da su ove lokalne samouprave bile brze, efikasne i inventivne u pripremi projekata i da predstavljaju primer svima ostalima koji treba da budu aktivniji u ovoj oblasti.

„Ministarstvo će u junu kroz Upravu za energetsku efikasnost započeti realizaciju važnog projekta zamene stolarije, čime ćemo pomoći građanima i građankama, ali i privredi, da budu energetski efikasniji. Da ne trošimo četiri puta više energije nego bilo koja država u Evropi, da ne bacamo energiju kroz prozor, da čuvamo životnu sredinu i budemo racionalni“, rekla je Mihajlović.

Ugovori za finansiranje projekata radi unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja uručeni su predstavnicima 20 lokalnih samouprava: Bele Palanke, Vladičinog Hana, Vranja, Kragujevca, Gadžinog Hana, Panteleja (Niš), Svilajnca, Bajine Bašte, Majdanpeka, Palilule (Beograd), Vladimiraca, Crvenog krsta (Niš), Ljubovije, Velike Plane, Bačke Palanke, Ljiga, Šida, Novog Bečeja, Blaca i Krupnja.


Pogledaj: Danas virtuelni sajam zapošljavanja

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here