Општина Бачка Паланка укључена у програм „Подстицајно родитељство кроз игру“

Пројекат има за циљ подизање квалитета услуга које локалне администрације пружају родитељима

249
Извор: Општина Бачка Паланка

Влада Републике Србије у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, уз подршку ЛЕГО Фондације, покренула је у понедељак (13.06.) другу фазу Програма „Подстицајно родитељство кроз игру“, којом ће бити обухваћено 28 јединица локалне самоуправе у Србији, кроз Пројекат „Подршка јединицима локалне самоуправе за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству и развоју деце“, који спроводи СКГО као имплементациони партнер у оквиру Програма.


У име министарке Марије Обрадовић, на свечаности која је одржана овим поводом обратио се државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић, који је уједно и члан Управног одбора Програма.

Говорећи о подршци јединицама локалне самоуправе за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству, он је истакао да је Министарство само у периоду од 2019. године до данас издвојило готово 270 милиона динара из Буџетског фонда за предшколске установе и основне школе, дечја игралишта и друге садржаје и приоритетне пројекте који имају за циљ подизање квалитета услуга које локалне администрације пружају родитељима, и то у 20 градова и општина у Србији.

Према његовим речима, ове године у буџету је издвојено пет пута више новца него икада раније за овакве пројекте, који се спроводе са намером да се унапреде услови боравка деце у установама које брину за њихов раст и развој, а да родитељи буду уверени да држава једнако брине о свим ЈЛС у Србији, са циљем да се и у мањим општинама достигну стандарди који постоје у великим градовима.

МДУЛС, такође, подстиче и подржава све ЈЛС да користе модерне технологије и важно је да свака еУслуга, попут услуге еБеба, као и електронског уписа у вртиће и школе, буде доступна грађанима у свим градовима и општинама широм Србије, поручио је државни секретар Министарства.

Он је изразио уверење да ће искуство пет пилот градова и општина, у којима је већ спроведен пројекат, бити успешно пренето у нових 28 ЈЛС, како би и они у свој рад увели низ мера и политика на добробит развоја деце и задовољство њихових родитеља, напоменувши да ће МДУЛС остати кредибилан партнер на оваквим пројектима.

Нови Сад, Крагујевац, Нови Пазар, Врање и Бор су јединице локалне самоуправе које су успешно реализовале Програм у првој фази, због чега су им данас додељене награде. Такође, награђен је и Савез удружења медицинских сестара предшколских установа Србије, Завод за јавне здравље Београд и Републички завод за социјалну заштиту, а са 28 ЈЛС потписани су меморандуми о сарадњи за укључивање у Програм. Испред ЈЛС Бачка Паланка меморандум о сарадњи за укључивање у Програм потписао је Милан Крагуљац – помоћник председника општине Бачка Паланка. Данашњи скуп организовало је Министарство за бригу о породици и демографију, уз подршку УНИЦЕФ-а и СКГО.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here