Pooštreni kriterijumi za opštinske konkurse

Osnovne izmene se odnose na monitoring utroška sredstava

779
Foto: Nedeljne novine

Opštinsko veće je na svojoj redovnoj sednici, održanoj u sredu (15.12.) u Muzeju grada, usvojilo nove Pravilnike za opštinske konkurse iz oblasti socio-humanitarnih delatnosti, kulture i turizma, ekologije i zaštite životne sredine.


Tu se vodila i najveća rasprava, a novim pravilnicima su znatno pooštreni kriterijumi. Sednicom je, u odsustvu predsednika Opštine, predsedavao njegov zamenik Mita Lačanski.

– Do raspisivanja konkursa u januaru 2022. godine, detaljnije ćemo pojasniti pravilnike za sve zainteresovane koji žele da apliciraju za opštinska sredstva. Mnogo će se ozbiljnije čitati projekti, a osnovne izmene se odnose na monitoring utroška sredstava, odnosno na pravdanje, a po prvi put Opština Bačka Palanka po uzoru na Ministarstvo turizma, ekologije i zaštite životne sredine traži pravdanje onih 30 odsto sopstvenih sredstava – navodi Zoran Jovičin, član Opštinskog veća.

Na sednici je i data saglasnost na Program poslovanja JP „Standard“ za 2022. godinu. Prema rečima direktora ovog javnog preduzeća, Miroslava Sićevića, osnovna promena u odnosu na prethodne godine je vezana za isporuku i naplatu toplotne energije,  što je nova delatnost koju je lokalna samouprava poverila JP „Standard“.

Data je saglasnost na Program poslovanja, plan investicija, plan rada Prihvatilišta za napuštene pse u Novoj Gajdobri i program komunalnih radova JKP „Komunalprojekt“ za narednu godinu. Planom investicija je predviđeno 30 miliona dinara iz opštinskog budžeta i to za osnovna investiciona ulaganja. Vršilac dužnosti direktora JKP „Komunalprojekt“ Darko Božović je napomenuo da tokom zimskog perioda neće biti povećanja cena komunalnih usluga niti vode za piće, a građani će biti blagovremeno obavešteni o eventualnom poskupljenju komunalnih usluga.

Opštinsko veće je dalo saglasnost i na Godišnji operativni i finansijski plan Centra za socijalni rad Opštine Bačka Palanka, a doneto je rešenje o novoj ceni pružaoca usluga ličnog pratioca. Ta cena će iznositi 201,22 dinara po radnom satu i ona je usklađena sa minimalnom cenom rada. Formiran je i Multidisciplinarni tim za borbu protiv droge u čiji sastav su ušli Radovan Rusimović ispred Kancelarije za mlade (koordinator tima), zatim Mita Lačanski ispred lokalne samouprave, predstavnik Osnovnog suda u Bačkoj Palanci Natalija Maletin, predstavnik Osnovnog javnog tužilaštva u  Bačkoj Palanci Milan Knežević, predstavnik Policijske stanice u Bačkoj Palanci Tomislav Miškov, predstavnik Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ dr Srđana Krstonošić, predstavnik Centra za socijalni rad Vera Petrović, predstavnik Udruženja za borbu protiv bolesti zavisnosti „Nada“ Srđan Belik.

– Složićemo se svi da je droga nešto najstrašnije što može da zadesi mlađu populaciju i starije. Nedavno smo imali sastanak u Opštini gde smo izrazili želju da kao lokalna samouprava učestvujemo u projektu „Biram oporavak“. Multidisciplinarni tim za borbu protiv droge će zajedno sa Kancelarijom za borbu protiv droge Vlade Srbije nastaviti sa suzbijanjem ovog zla – izjavio je Mita Lačanski, koji je apelovao na žitelje naše opštine da se vakcinišu protiv virusa Covuid 19, jer je procenat vakcinisanih u našoj opštini i dalje ispod 50 odsto.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here