Povećanje broja Romkinja u procesima donošenja odluka

Zajednički projekat

1437
Izvor: Nedeljne novine

Projekat „Smanjivanje nejednakosti Romkinja“ koji opština Bačka Palanka realizuje u partnerstvu sa Udruženjem „Čarain“ i Centrom za socijalni rad Sombor je pri kraju.


Realizovao se počev od 04. septembra 2019. godine i trajaće do 03. novembra ove godine, a odvija se uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), kroz program Podrška Evropske Unije inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma.

Ukupna vrednost projekta iznosi 52.858,00 eura, od čega donacija EU iznosi 47.122,91 eura. Jedan od osnovnih ciljeva projekta i lokalne samouprave je da se poveća broj Romkinja u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou i da se stoga ojačaju njihovi kapaciteti za učešće u mehanizmima za donošenje odluka. Tako će se povećati njihov pristup ljudskim pravima, kao i korišćenje raspoloživih mehanizama za rodnu ravnopravnost i zaštitu od nasilja prema ženama.

Specifični cilj projekta jeste da se osnaže inicijative Romkinja koje su zasnovane na zajednici, fokusiranje na rodnu ravnopravnost i prevenciju nasilja prema ženama, jačanje tehničkih i ljudskih kapaciteta za aktivno učešće Romkinja.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Od 2000. do danas, EU donirala je više od 3,6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport.

EU podrška je implementirana kroz saradnju sa našom Vladom, a donirali su više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Romski koordinator opštine Bačka Palanka, Dragana Ninković:

– U proteklom periodu smo bili na terenu i sprovodili projekat. Upoznali smo Romkinje sa njihovim pravima, radionice su bile veoma efikasne jer su probudile kod žena svest o tome dokle treba, odnosno šta ne treba da trpe. Iznenadile su se kad su saznale, da ne treba da trpe ništa. U projektu su bile veoma aktivne, druželjubive, radovale se svakom našem susretu, tako da je projekat uspešno završen.

Predsednica udruženja „Čarain“ Šeća Kolompar je istakla veoma dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad Sombor, gde su Romkinje iz naše opštine bile u poseti i saznale mnoge stvari vezane za poboljšanje njihovog položaja u društvu.

U našoj opštini, Romkinje su posebno bile zadovoljne organizovanim radioncama i čajankama, gde je uz razgovor i razmenu iskustava trasiran put ka emancipaciji. Kao posebno ohrabrujuću, Šeća Kolompar je istakla spremnost muževa da puste svoje supruge da učestvuju u projektu. Na kraju, ona se zahvalila svima koji su pokrenuli i realizovali ovaj projekat, posebno lokalnoj samoupravi, koja je uvek imala sluha za probleme Roma.


Pogledaj: „Cvet uspeha za ženu zmaja“ Dragani Čalija

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here