Problemi svake godine isti

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Bačka Palanka obeležila Svetski dan belog štapa

289
Foto: Nedeljne novine

Svetski dan belog štapa je obeležen u petak, 15. oktobra širom Srbije, pa i u Bačkoj Palanci, a to je dan kada slepi i slabovidi ukazuju na brojne probleme sa kojima se svakodnevno susreću.


Tom prilikom su članovi Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih malom šetnjom kroz centar grada pokazali da i oni žive tu, da sugrađani trebaju da pokažu malo više razumevanja i podrške za ove osobe sa invaliditetom.

Članovi Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih za opštine Bač i Bačka Palanka su aktivni, učestvuju na raznim kreativnim radionicama, sportskim takmičenjima, a jedna su od retkih lokalnih organizacija koje imaju veliku finansijsku pomoć lokalne samouprave.

– Bez obzira na okolnosti vezane za epidemiju Kovida, aktivni smo i radimo – kaže predsednik MOSS Bačka Palanka Milan Gojić i dodaje:

– Imamo odličnu saradnju na prvom mestu sa Opštinom Bačka Palanka, ali i našim stalnim partnerima iz Crvenog krsta Bačka Palanka, Društva dijabetičara „DIABAP“ i Udruženjem ratnih vojnih invalida, kao i sa novinarima. Ovom šetnjom želimo da nas ljudi vide, da se izborimo za neke naše potrebe, ali se mi borimo na neki način. Mi postojimo i trajemo – naglašava Gojić.

Iako ima podršku lokalne samouprave, iz godine u godinu su problemi isti. Najveći problem je, generalno u Srbiji, zapošljavanje slepih i slabovidih lica, a tu su i problemi u obrazovanju, nedostatak zvučnih semafora, taktilnih staza, brojne fizičke prepreke na trotoarima u vidu nepravilno parkiranih bicikala i tako dalje. Ima nekog napretka, ali nedovoljnog.

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih za opštine Bač i Bačka Palanka trenutno broji oko 180 članova, ali je malo aktivnih. Procenjuje se da u Srbiji živi oko 12 hiljada slepih i slabovidih lica, a centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana belog štapa je održana u Somboru. Ove godine se navršava 75 godina postojanja i rada Saveza slepih Srbije i pola veka od osnivanja najveće biblioteke za slepa i slabovida lica na Balkanu „Dr Milan Budimir“ u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here