Razrešena direktorka OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci ostala i bez posla

Saopštenje Sindikata prosvetnih radnika Bačka Palanka

20548

BAČKA PALANKA: Direktorki OŠ „Vuk Karadžić“ Sanji Ralić, istekao je mandat na tom radnom mestu. Ona je razrešena dužnosti uprkos odluci Ministarstva prosvete da se u uslovima vanrednog stanja ne imenuju novi direktori škola po konkursima koji su započeti pre uvođenja vanrednog stanja, već da one direktore kojima ističe mandat, imenuje za vršioce dužnosti u narednih 6 meseci.


Povodom ovog događaja Sindikat prosvetnih radnika iz Bačke Palanke izdao je saopštenje koje prenosimo u celosti:

U uslovima vanrednog stanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je odlučilo da ne imenuje nove direktore škola po konkursima koji su započeti pre uvođenja vanrednog stanja, već da one direktore kojima ističe mandat, imenuje za vršioce dužnosti u narednih 6 meseci. Bilo je potpuno očekivano da će isto desiti i u OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci. Ali, pošto se škola nalazi na teritoriji AP Vojvodine, za imenovanje vršioca dužnosti direktora nadležan je pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine-nacionalne zajednice. Taj sekretarijat je odlučio da ne postupa kao i Ministarstvo prosvete, te da sadašnjem direktoru ne produži mandat imenovanjem za vršioca dužnosti u narednih 6 meseci.

Sanja Ralić

Odluka da se za vršioca dužnosti postavi kandidat koji je učestvovao na konkursu, ali nije imao većinsku podršku Nastavničkog veća, nije ništa novo, i nimalo nas ne iznenađuje. Takvih slučajeva je na teritoriji AP Vojvodine od oktobra 2017. godine bilo više. Međutim, iznenađuju nas neki drugi detalji u vezi imenovanja vršioca dužnosti direktora OŠ „Vuk Karadžić“. Naime, akt o imenovanju vršioca dužnosti nije dostavljen sadašnjem direktoru, niti je on o tome usmeno, pisano ili na drugi način obavešten. Akt je najverovatnije dostavljen predsedniku školskog odbora, jer je predsednik školskog odbora pozvao direktora škole da dođe i preda dužnost novom vršiocu dužnosti direktora škole.

Ne iznenađujuće nas ni činjenica da škola i direktor preko nekih trećih lica, ko zna kojim putem, dobiju obaveštenje da im je postavljen novi vršilac dužnosti direktora. Verovatno je u uslovima vanrednog stanja dozvoljeno da se i tako smenjuju i postavljaju odgovorna lica u školama.

Ono što nas čudi je da pokrajinski sekretar za obrazovanje, ili njegov svemoćni pomoćnik, nisu vodili računa ni o dopisu Ministarstva prosvete od 18. marta 2020. godine, u kojem stoji: „Zaposlenima koji su u radnom odnosu na određeno vreme, a kojima ističe rok na koji su primljeni, škola će produžiti radni odnos na određeno vreme, osim u slučaju povratka zaposlenog koga zamenjuje.“

[wonderplugin_slider id=94]

 

Da bi stvar bila zanimljivija i jasnija, treba naglasiti da je sadašnji direktor OŠ „Vuk Karadžić“ lice koje u prosvetnom sistemu nije zaposlena na neodređeno vreme, što znači da joj istekom mandata prestaje radni odnos. To znači, da iako je Ministarstvo prosvete naredilo da se zaposlenima na određeno vreme produži radni odnos (osim u slučaju povratka zaposlenog koji je u radnom odnosu na neodređeno), pokrajinski sekretarijat je odlukom da sadašnjeg direktora škole ne imenuje za vršioca dužnosti, ne samo prekršilo instrukciju Ministarstva prosvete od 18. marta 2020. godine, već je u uslovima vanrednog stanja, jednu ženu ostavilo na ulici, bez prihoda za život.

Jasno nam je da svemoćni pokrajinski sekretar za obrazovanje i štošta još, i njegov još moćniji zamenik, mogu da imenuju za vršioca dužnosti direktora koga hoće i žele, bez obzira da li ima ili nema podršku nastavničkog veća. Jasno nam je da mogu da drže dokumentaciju u svojim fijokama dokle god žele, i da ne moraju da daju nikakvo obrazloženje zašto su nekom kandidatu dali tzv. prethodnu saglasnost, a nekom nisu. Ali, nije nam jasno da i u uslovima vanrednog stanja u kome se nalazi cela država, ne može da se pokaže ni minimalna empatija i razumevanje za običnog čoveka, nego da se istera na ulicu i ostavi bez ičega!

Ako ni ministar prosvete nije moćan da obezbedi poštovanje i sprovođenje sopstvenih instrukcija, onda je jasno da ovo više nije ni vanredno stanje. Ovo postaje hajdučija i džungla, u kojoj su propisi, instrukcije, ljudi i njihove sudbine potpuno nevažni. Važno će biti da se ispune nečiji kaprici i kadrovski planovi, po ma koju cenu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here