Regatna staza: Dokle se stiglo sa realizacijom jednog od najvećih projekata u opštini Bačka Palanka?

Prema rečima nadležnih, rešena je jedna od najvećih prepreka

2548
Foto: Promo

BAČKA PALANKA: „Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa jedan je od najtežih koraka za realizaciju projekta regatne staze u Bačkoj Palanci“. Tako je 2019. godine rekao predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica. 


Tada su nadležni očekivali da će tokom te iste 2019. i naredne 2020. sve to biti rešeno. Međutim, pandemija korona virusa usporila je čitav svet, sve projekte, dovela do krize u privatnoj i javnoj oblasti života.

Pravobranilaštvo opštine Bačka Palanka 2018. godine podnelo je Vladi, preko Ministarstva finansija predlog za utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju odnosno administativni prenos nepokretnosti – zemljišta u cilju izgradnje regatne staze. U februaru 2019. Vlada Republike Srbije utvrdila je javni interes.

Imovinsko-pravni odnosi konačno se rešavaju te Opština Bačka Palanka pristupa sprovođenju pribavljanja zemljišta u javnoj svojini koje je neophodno za izgradnju regatne staze. Na sednici Opštinskog veća održanoj u petak, 21. maja 2021. utvrđen je nacrt Odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Opštine Bačka Palanka bez naknade, prenosom prava javne svojine na nepokretnostima u javnoj svojini AP Vojvodine.

„Jedan od koraka u nastavku realizacije projekta regatne staze bio je da Opština Bačka Palanka prebaci, odnosno bez naknade dobije u javnu svojinu određene katastarske parcele odnosno gradsko građevinsko zemljište. Mi smo prema pravobranilaštvu Autonomne pokrajine Vojvodine, podneli zahtev da dobijemo sve parcele koje su potrebne za izgradnju regatne staze, odnosno za građevinsku dozvolu. Ostaje nam još prema Direkciji za imovinu nešto više od 5 ha koje treba takođe da prebacimo u javnu svojinu“, rekao je nakon sednice predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica.

Sa ovim je, kako dodaje Šušnica, završen imovinski deo, ostaje građevinska dozvola, a nakon toga i obezbeđivanje sredstava za početak izgradnje regatnog centra.

Sa ovakvim objektom, čitava opština će imati benefite, a posebno naši kajakaši kojih će, nadam se, biti mnogo više“, kaže predsednik opštine.


Pogledaj: Privrednici u opštini Bačka Palanka oslobođeni plaćanja zakupa javnih površina i poslovnog prostora

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here