RTS: Da li je prekršena zabrana? (VIDEO)

Građani Bačke Palanke ne odustaju od svoje borbe – da li je prekršena deklaracija o zabrani seče šuma?

1386
Foto: RTS/Screenshot

Građani Bačke Palanke ponovo su sprečili radnike „Vojvodinašuma“ da nastave sa radovima, jer su, kako tvrde, prekršili Deklaraciju o zabrani seče šuma u njihovoj opštini koju su nedavno usvojili odbornici lokalnog parlamenta, prenosi RTS.


Skoro dva meseca telima su branili dalju seču i bili su sigurni da su je sprečili, ali su se u utorak (30.03.) ponovo okupili, šest dana nakon što je većina odbornika usvojila narodnu inicijativu koju je potpisalo blizu 5.000 građana Bačke Palanke.

„Zato što nakon usvojene narodne inicijative dogovoreno je da se u Parku prirode ‘Tikvara’, priobalju Dunava, uključujući i Polojsku šumu, neće izvršiti nikakvi radovi bez formiranja nadzornog organa i da ćemo mi unapred biti obavešteni kada se ti radovi budu izvodili. Dakle, dogovor je prekršen. Došli su danas da izvlače drvne sortimente, nije im dozvoljeno“, navodi Stanislava Staković iz Udruženja građana „Akvila“.

U „Vojvodinašumama“ kažu da ih usvojena inicijativa pravno ne obavezuje, kao i da po zakonu mogu da nastave sa sečom i izvlačenjem stabala, ali da su radove usporili zbog dogovora i tvrde da ga nisu prekršili.

„Mi smo sa predstavnicima opštine u svakodnevnoj komunikaciji i mi nemamo tu informaciju. Ja ne bih to komentarisao, jer to nisam čuo od njih. Vrlo imamo otvorenu i transparentnu komunikaciju, tako da je novo to što me pitate i ja nemam takvu informaciju“, ističe Marko Marinković, izvršni direktor „Vojvodinašuma“.

Da u komunikaciji ipak ima šuma, tvrde i predstavnici opštine koji su danas zajedno sa građanima bili u šumi.

„Delimično su prekršili, zato što nisu ispoštovani koraci. Znači, jednostavno su trebali da obaveste na vreme lokalnu samoupravu i Udruženje ‘Akvila’ da će da izvuku drvne sortimente, kako bi bili upoznati sa daljim radovima“, navodi Milan Čavić, predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka.

Za sada kamioni iz šume odlaze prazni, a građani kažu da će im dopustiti da već posečena stabla izvuku iz šume ukoliko ispoštuju uslove iz deklaracije. Prema odluci lokalne Skupštine, u narednih deset dana biće formirana radna grupa koja će kontrolisati buduću seču i sadnju drveća u Bačkoj Palanci.


Pogledaj: Opština Bačka Palanka: Prošle godine registrovano 207 slučajeva nasilja u porodici

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here