Субвенције за замену столарије ове године и у општини Бачка Паланка

Ускоро нови јавни позиви за локалне самоуправе

2159

БАЧКА ПАЛАНКА – Према одлуци о буџету Општине Бачка Паланка за 2022. годину, Општина ће, у сарадњи са ресорним министарством, обезбедити субвенције за унапређење енергетских својстава стамбених зграда и породичних кућа.


Протекла, 2021. година била је прва година када се у Србији реализовао овај пилот пројекат и око 2.000 домаћинстава је кроз спровођење мера енергетске ефикасности до сада добило нове прозоре и врата.

Општина Бачка Паланка издвојила је из буџета 10 милиона динара за ову намену, а како кажу из Општине, детаљније инфомације о томе када ће грађани моћи да се пријаве биће познате када Министарство рударства и енергетике распише нове јавне позиве.

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић протекле недеље је рекла да ће крајем јануара бити расписан нови јавни позив за доделу субвенција за замену столарије и да су предвиђене олакшице за девастиране општине и социјално угрожене грађане, саопштило је ово Министарство.

Министарка Михајловић је, после састанка са начелницима округа у Србији са којима је разговарала о пројекту унапређења енергетске ефикасности рекла да је за ову годину обезбеђено 230 милиона евра за субвенције за замену столарије и постављање соларних панела.

„Нови јавни позив за субвенције за унапређење енергетске ефикасности расписаћемо крајем месеца, а већ у фебруару нови јавни позив и за доделу субвенција за соларне панеле. Држава је обезбедила довољно новца, као да градимо једну електрану“, рекла је Михајловић.

Додала је да ће први пројекат који се завршава, за који су издвојене 1,2 милијарде динара домаћинствима смањити рачуне за 20 до 30 одсто и да то на на националном нивоу значи уштеду од 50 милиона киловат-сати годишње.

Једнако важно је, како је рекла, да ће се за 300.000 тона смањити и емисија угљен-диоксида.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here