Traži se projektant rekonstrukcije vile Ludviga Rajsa u Bačkoj Palanci

Potrebno je objekat u što većoj meri vratiti u prvobitno stanje

1714
(Foto: Facebook/Stare fotografije Bačke Palanke)

BAČKA PALANKA: Opština Bačka Palanka raspisala je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju vile Ludvig Rajs u Bačkoj Palanci.


Vila sagrađena početkom 20. veka nalazi se pod zaštitom pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao rezidencijalni objekat, ali je u veoma lošem stanju.

– U periodu nakon Drugog svetskog rata pretrpeo izmene, pre svega u enterijeru i unutrašnjem rasporedu prostorija, a danas se koristi kao kuhinja predškolske ustanove, što nije adekvatna namena i doprinosi daljem devastiranju objekta – navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Dodaje se da je potrebno objekat u što većoj meri vratiti u prvobitno stanje i privesti nameni, koja bi bila u skladu sa njegovim kulturnim i istorijskim značajem.

Projektno tehnička dokumentacija treba da sadrži idejno rešenje, idejni projekat, elaborat protivpožarne zaštite, elaborat energetske efikasnosti, glavni projekat zaštite od požara i projekte za izvođenje. Tender ističe 9. avgusta.

Vila Ludviga Rajsa nalazi se na stranici Dvorci Srbije Ministarstvsa kulture, koja je još uvek u izradi. Ministarstvo je popisalo 118 objekata koji spadaju u kategoriju dvoraca, vila i letnjikovaca i najavilo ulaganje u one kojima je rekonstrukcija najpotrebnija.

Inače, o Ludvigu Rajsu nema mnogo zvaničnih podataka, a po društvenim mrežama se navodi da je imao veliki zemljišni posed na granici obrovačko-tovariško-gajdobranskog atara. Navodno su njega i njegovu ženu ubili partizani 1944, a neki tvrde i da su upravo u ovoj kući komunisti već krajem 1943. osuđivali na smrt streljanjem.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here