U Bačkoj Palanci u planu izmena Bloka 50 – Nova ulica, park, moguća izgradnja vrtića

270
Foto: Print screen / PDR / JP Standard)

Blok 50 u Bačkoj Palanci obuhvata ulice Kralja Petra, Šafarikovu, Svetozara Miletića, Dositejevu i Jugoslovenske armije.


U pitanju je šira zona centra, koja je namenjena za stanovanje i verski objekat – crkva Svetog Antuna. Kada je reč o poslovanju, zastupljeni su trgovina, uslužne i ugostiteljska delatnosti.

Planirano je korigovanje regulacije postojećih ulica, otvaranje novih pristupnih i pešačkih ulica. Zbog toga je potrebno da se ukloni pet stambenih objekata. Priključci na ulicu Nova 1 planirani su u ulicama Šafarikova i Svetozara Miletića, kako bi se ove dve ulice povezale. Izgradnjom ove ulice omogućava se i nastavak Dositejeve ulice i povezivanje sa Ulicom Bačkom u Bloku 49 (prilaz domu zdravlja).

 

Unutar bloka planira se izradnja mreže pešačkih staza u okviru parka, gde se planira i povećaje površina pod zelenilom. Predviđeno je formiranje parkovskog kompeksa, sa sportskim terenima, otvorenom binom, platoima, skejt i biciklističiim rampama.

Planira se i izmeštanje postojećeg vrtića na novu lokaciju unutar bloka, uz park. Sugestija PU Mladost je da se ovde predvidi izgradnja objekta većeg kapaciteta, do 250 osoba.

Ostavljena je i mogućnost izgradnje objekata poslovanja, kao i izgradnje objekata višeporodičnog stanovanja.

Nacrt Plana detaljne regulacije Bloka 50 u Bačkoj Palanci nalazi se na javnom uvidu do 22. decembra. Naručilac je Opština Bačka Palanka, koja je i investitor, a izrada je poverena Javnom preduzeću Standard.


Pogledaj: Uskoro gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i u Bačkoj Palanci

 

2 KOMENTARA

  1. Ako se ja, kao laik i rođeni Bačkopalančanin, iole razumem u geoistorijsku prošlost tog dela grada, sve planirano nalazi se u starom toku Dunava… Pre 50 godina smo se, kao deca, klizali na bari koja se nalazila na mestu sadašnje Covid ambulante Doma zdravlja (Plućni dispanzer)… Bara je na nekim mestima bila duboka preko 3 metra, a površinom je zadovoljavala manji turističko-rekreativni kompleks… Ne treba smetnuti sa uma i sećanja još starijih sugrađana, da su nekada čamcima mogli doći do kafane „Zemljotres“ (sadašnji centar grada – robna kuća…). Verujem da su nadležni uradili neophodne studije… nadam se ne kao i kod novosadske Promenade… Na kraju, „Belo zabavište“ na Sinaju, takođe se nalazi u starom toku Dunava. Odavno nije u funkciji… Šta mislite – zašto?!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here